Politiet: Ingen trusler mot Breivik eller andre

Rettssaken går av sikkerhetsårsaker inne i Skien fengsel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Rettssaken går av sikkerhetsårsaker inne i Skien fengsel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Politiet og fengselet røper lite konkret om sikkerheten under Breivik-saken. Men det foreligger ingen informasjon om konkrete trusler mot den terrordømte 37-åringen eller andre, understreker politiet.

DEL

Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.

Saken skal opp i Oslo tingrett førstkommende tirsdag, men føres av sikkerhetshensyn i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien.

Sikkerhetsklarering

Alle som skal inn i fengselet, må gjennom en sikkerhetsklarering, enten de er klarert tidligere eller ikke, har Oslo tingrett bestemt. Personer som ikke blir sikkerhetsklarert, vil ikke slippe inn i fengselet under rettssaken.

Ved inngangen blir det en sikkerhetskontroll som blir «minst like streng som på flyplasser». Alt som tas med inn, skal kontrolleres, noe som innebærer at det folk har i lommer og vesker også må tas ut – og alle oppfordres til å ta med seg minst mulig. Det blir også kontroll med narkotikahund. Mat og drikke blir ikke lov å ta med inn.

– Vi skal til en hver tid ha kontroll på hvem som er inne i fengselet som tilhørere. Der har vi styrket kontrollen. Men vi har også til daglig et høyt sikkerhetsnivå, forteller fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug til NTB.

Uten uønskede hendelser

– Det er politiets oppgave å sørge for at rettssaken avvikles på en verdig og sikker måte, uten uønskede hendelser, sier Annie Sandersen, politistasjonssjef i Grenland.

Det blir væpnet politi både inne i rettslokalet og utenfor fengselet. Men verken stasjonssjefen eller fengselslederen ønsker å si noe om spesifikke tiltak knyttet til Breivik, for eksempel om 37-åringen vil ha på håndjern eller ikke når han føres inn i lokalet.

– Foreløpig foreligger det ikke noe info om direkte trusler mot Breivik eller andre. Folk i Grenland har ingen grunn til å føle seg utrygge, sier Annie Sandersen til NTB.

Flyforbud

Politiet har innført en total flyforbundssone rundt Skien fengsel de fire dagene som er satt av til rettssaken. Forbudet gjelder en radius på 2,5 nautiske mil og opp til en høye på 2.500 fot, og både for droner og bemannede fartøy.

Rettssaken vil også bli overført til storskjerm i Oslo tinghus, og her er det ikke nødvendig med sikkerhetsklarering eller særlig sikkerhetskontroll ved inngangen. Det vil likevel ble særlig kontroll slik at ingen tar ulovlige opptak eller bilder av det som overføres på skjermen.

Fakta om Skien fengsel

* Telemark fengsel, Skien avdeling drives av Kriminalomsorgen region sør og ligger på Rødmyr, sør for Skien sentrum.

* Fengselet har høyt sikkerhetsnivå og 82 ordinære plasser – for både kvinner og menn.

* Terrordømte Anders Behring Breivik soner for tiden forvaringsdommen sin her.

* Når Oslo tingrett skal behandle Breivik søksmål mot staten, er rettssaken av sikkerhetsmessige grunner lagt til fengselets gymsal. (Kilder: Kriminalomsorgen, NTB)

Artikkeltags