Dommen om Breiviks soningsforhold er klar

Anders Behring Breivik mener soningsforholdene hans bryter menneskerettighetene og har saksøkt staten. Onsdag faller dom i saken. Her fra rettssaken i Skien fengsel før påske. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Anders Behring Breivik mener soningsforholdene hans bryter menneskerettighetene og har saksøkt staten. Onsdag faller dom i saken. Her fra rettssaken i Skien fengsel før påske. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bryter terrordømte Anders Behring Breiviks soningsforhold med menneskerettighetene? Oslo tingrett avsier sin dom i dag.

DEL

Dommen fra tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic offentliggjøres klokken 15 i ettermiddag.

Breivik har saksøkt staten fordi han mener høysikkerhetsregimet han soner under er i strid med menneskerettighetene. Breivik mener graden av isolasjon og omfanget av sikkerhetstiltak han er underlagt, krenker flere artikler i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

– Posør

Under den fire dager lange rettssaken før påske uttalte Breivik at soningsregimet han er underlagt er så inhumant at han ville foretrukket dødsstraff.

Under rettssaken ble det dokumentert at Breivik stort sett er overlatt til sitt eget selskap 22-23 timer hver dag, og at han siden pågripelsen har vært utsatt for mange hundre nakenransakelser og rundt 3.000 håndjernpåsettelser.

Breiviks advokat Øystein Storrvik ba retten se forbi «det folkelige hylekoret» og Breiviks ugjerninger i vurderingen av saken.

Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.

Statens advokater avviste i retten fullstendig at Breiviks menneskerettigheter er krenket eller at han har blitt isolasjonsskadd av soningen.

Regjeringsadvokat Adele Matheson Mestad kalte Breivik en narsissistisk posør som hånet rettsstaten ved sin oppførsel i retten.

Tror ikke på medhold

Professor i rettsvitenskap Kjetil M. Larsen ved Norsk senter for menneskerettigheter tror ikke Breivik vil vinne fram med saken.

– Fra det som kom fram under rettssaken, er det enda mer opplagt enn man på forhånd kunne spekulere på at dette ikke er en krenkelse av de menneskerettighetsforpliktelsene Norge har, sier Larsen til NTB.

Larsen mener Breiviks soning er hard, men likevel et godt stykke fra umenneskelig etter EMKs definisjoner.

Breiviks prosessfullmektig Øystein Storrvik har allerede varslet at Breivik er beredt på å forfølge saken helt til Strasbourg dersom han ikke får medhold.

Artikkeltags