Nå starter kampen. Hvor bør biblioteket ligge?

BIBLIOTEK-KAMPEN: Fire tomtealternativer konkurrerer om å få det nye hovedbiblioteket i Skien: Smieøya, Skien Brygge, Meierikvartalet og Kulturkvartalet. (Foto: INGE FJELDDALEN)

BIBLIOTEK-KAMPEN: Fire tomtealternativer konkurrerer om å få det nye hovedbiblioteket i Skien: Smieøya, Skien Brygge, Meierikvartalet og Kulturkvartalet. (Foto: INGE FJELDDALEN) Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Det nye hovedbiblioteket i Skien skal ikke bare være et bibliotek, men en reiselivssatsing for hele Telemark. Mandag starter kampen om å vinne det spektakulære prosjektet.

DEL

Fire alternativer konkurrerer om å få det nye hovedbiblioteket i Skien: Smieøya, Skien Brygge, Meierikvartalet, og Kulturkvartalet.

Mandag skal investorene presentere forslagene for kommunen, og innen sommeren skal bystyret peke ut tomta for Skiens største og storslagne symbolbygg.

Ikke plukket ut favoritt

Medlemsmøtet i Skien Ap pekte ut Kulturkvartalet ved Ibsenhuset og Dag Bondeheim som partiets favoritt til bibliotekprosjektet. Men ordfører Hedda Foss Five sier hun stiller med åpent sinn.

- Alle er aktuelle og interessante uti fra hva bystyret har sagt tidligere. Jeg har ingen favoritter, men det er fem forskjellige prosjekter. Av de tre kommunale formålsbyggene kommunen skal bygge, er det dette som skal synes arkitektonisk i byen vår, sier hun.

- Som å hoppe på et tog

Gunn-Marit Christenson er ansatt som prosjektleder for biblioteket og skal lande detaljer om innholdet, omfanget, økonomien og medvirkning fram til 2019.

Hun starter formelt i stillingen 1. april, men har siden 1. februar jobbet to dager i uka med biblioteket.

- Dette er som å hoppe på et tog i fart. Det er allerede lagt et godt grunnlag og det er mange detaljer som skal landes, sier Christenson.

Hun har vært i det private næringslivet siden hun opprinnelig kom fra kulturfeltet i Skien kommune i 2005, og har de siste årene jobbet som rådgiver for kommuner, private og statlige institusjoner i både utviklingsprosjekter og byggeprosjekter.

- En attraksjon for hele fylket

I Feste landskapsarkitekter har hun hatt ansvaret for å binde sammen innhold, funksjoner og økonomi i flere byggeprosjekt som Ælvespeilet i Porsgrunn og Seljord Sogene, der kulturarven ble til kunst i uterom og langs turveier, som Sjøormtårnet.

- Når vi bygger biblioteket, bygger vi en attraksjon for hele fylket. Det blir en ny reiselivssatsing for Telemark. Det er en ambisjon om å tenke til dels internasjonalt for prosjektet, sier hun.

- I tillegg til bibliotek er det også et besøkssenter og borgerservice som i et servicesenter. Oppdraget med prosjektet er å komme fram til byggesaken. Når vi lager underlaget, må vi være trygge på at det vi bestiller, er det vi vil ha både for byens befolkning og faglig sett, sier Christenson.

Skal vedta totalareal til høsten

To store beslutninger for prosjektet skal tas i år: plasseringen, men også rom- og funksjonsprogrammet blir en viktig beslutning som skal vedtas i løpet av høsten. Biblioteksjef Henriette Stoltz vil ikke anslå hvilket behov de ser for seg nå, men viser til at romspesifikasjonen som ble satt for bibliotekprosjektet i 2007, var 4000 kvm.

- I tillegg kommer besøkssenteret og borgerservice, sier hun.

Når politikerne har vedtatt tomt, totalareal og innhold, vil kommunen lyse ut en arkitektkonkurranse.

Kan doble besøkstallet

I dag har biblioteket 115 000-120 000 besøkende årlig. Et nytt bibliotek kan doble besøkstallet, viser erfaringen andre steder.

- Vi har foreløpig ikke satt en ambisjon om besøkstall, men vi har sett hva andre byer har fått til med nye bibliotek, og det er en dobling i besøkstallet. Det blir den nye, store møteplassen i byen, sier biblioteksjefen.

- Skjønner folk i Skien hvor stort bibliotekprosjekt skal bli?

- Ja, det merker man på engasjementet. Det er tydelig at forventningene "matcher" ambisjonsnivået, sier Stoltz.

- Og det er nå man kan tenke: "Hva har jeg opplevd andre steder i verden som kan passe inn i det nye biblioteket i Skien?". De innspillene ønsker vi å lytte til, sier Christenson.

Ønsker innspill fra innbyggerne

De ønsker bred medvirkning fra alle typer målgrupper framover, og holder på å lage en strategi for hvordan innbyggerne både kan holdes oppdatert om prosessen, men også komme med innspill via sosiale medier og fysiske møteplasser.

- Dette er et stort prosjekt for byen. Det er veldig mange brukere som vet best hvordan vi kan forbedre tilbudet. Vi ønsker å komme i kontakt med alle målgrupper, også de som ikke bruker biblioteket for å høre hvorfor de ikke gjør det, sier Christenson.

- Vi vet at dette engasjerer, og daglig tar brukere kontakt med oss i biblioteket om dette. Det er nå vi har vi tid til å berede grunnen og lytte til innspillene til folk, sier Stoltz.

Fire alternativer

Etter at kommunen annonserte etter gårdeiere og utviklere som ønsket biblioteket i januar, er det klart at kampen står mellom fire alternativer. R8 Group som har kjøpt Arkaden, har annonsert at de vil jobbe for bibliotek på Skien Brygge og utvikle kjøpesenteret på andre måter.

- Er det problematisk at utviklere legger føringer for byutviklingen ved å gjøre det på denne måten?

- Jeg synes ikke det er et problem at eierne sier noe om hva de vil eller ikke vil. Dette blir et tema for dem som eier, og jeg griner ikke over det. Det er positivt at private vil investere i byen vår. Alt dette er til gunst for byen, og så er det opptil kommune og politikerne å finne ut hva som er det beste alternativet. Det er det til syvende og sist bystyret som bestemmer, sier Hedda Foss Five.

- Arkaden har skiftet eiere og har mange andre spennende tanker. Jeg ser bare muligheter for at man kan løse mange tin

Varaordfører Erik Næs husker at han selv satt ved de samme møblene i dagens Skien bibliotek som ung, og mener tiden nå er overmoden for nytt bibliotek.

Artikkeltags