Nå vil de utrede heis til Brekkeparken

GONDOLBANE: For 10 år siden diskuterte politikerne gondolbane eller heis til Brekkeparken. Nå kan det på nytt bli aktuelt å se på heis fra Landmannstorget.

GONDOLBANE: For 10 år siden diskuterte politikerne gondolbane eller heis til Brekkeparken. Nå kan det på nytt bli aktuelt å se på heis fra Landmannstorget. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: En heisforbindelse mellom Landmannstorget og Brekkeparken skal utredes i 2019.

DEL

Det foreslår kommunen i handlingsplanen for Skien 2020 som revideres i høst.

Gondolbane og heis fra Skien sentrum til Brekkeparken har vært foreslått tidligere, og i 2009 ga bystyret klarsignal til å bruke 13,7 millioner kroner for å sprenge ut tunnel og sjakt for å etablere heisforbindelse i Bygarasjen.

Det strandet til slutt da det ikke ble oppnådd enighet med grunneier om å avstå nødvendig grunn til heisen.

Viktig å ha noe spektakulært

Nå har to konkrete planer tatt heis-ideen til nye høyder: Opprustning av Landmannstorget til ny kollektivterminal og park i 2019/2020 og helårsåpent museum i Brekkeparken.

– Dette har dukket opp igjen nå som vi ruster opp Landmannstorget og planene om helårsåpent museum for å utjevne høydeforskjellen. Det er helt på idéstadiet, men byggingen av Bygarasjen har gitt oss mer kunnskap om fjellet. Derfor kan det finnes andre løsninger og vi tenker det er lurt å se på. Det er et litt morsomt prosjekt, og det er viktig å ha noe som er spektakulært, sier byutviklingssjef i Skien kommune, Mette Gundersen.

Bybåt

I det reviderte handlingsprogrammet for Skien 2020 foreslås det flere nye tiltak i og rundt Bryggevannet, blant annet en bybåt som transporterer folk mellom Langbryggene, Klosterøya, Skien sluse, Herkules og Hjellebrygga på lørdager.

– Vi har sett fra flere arrangementer at mange ønsker å oppleve Skien fra vannet, og ønsker å se på muligheten til å få et fast tilbud fra 2018. Vi har ikke finansiering og må få mer kjøtt på beina om hva det betyr og om vi får til et samarbeid, sier hun.

Nye tilrettelagte bryggeanlegg ved Klosterøya, Smieøya og Skien brygge er også et nytt tiltak i det reviderte handlingsprogrammet som legges fram for politikerne i høst.

Kunst på Mølla

«Gjør noe med Mølla-veggen» har vært et innspill kommunen har fått fra mange innbyggere, og det skal avklares med eierne, Norgesmøllene, om veggen kan dekoreres med kunst/graffiti.

Kommunen har også hyret inn en konsulent som skal sy sammen gangforbindelsen «Bryggevannet rundt».

– Vi har en mulighetsstudie fra før, men det er viktig å få på plass alle bitene slik at de henger sammen. Damfoss-brua er det vi kommer til å stupe ned i først, sier byutviklingssjefen.

Damfoss-brua er bruforbindelsen som planlegges mellom Klosterøya og Smieøya. På den nordlige delen av Klosterøya øst planlegger Steinar Moe AS å bygge utleieboliger.

Skøytebane

Skøytebane er et annet tiltak som står på lista og vil bli fremmet som politisk sak i løpet av høsten.

– Vi har sett til Larvik på hva det vil koste, og det er midler til drift som er utfordrende. Derfor må vi lage en politisk sak om pris og om vi kan få til et samarbeid med noen. I Larvik er det byforeningen som løftet dette, men det har nok ikke Skien by midler til på samme måte, sier Gundersen.

Byutviklingssjefen viser til at kommunen har brukt lang tid på det reviderte handlingsprogrammet for å forankre innspillene som er kommet inn.

– Vi har fått mange gode innspill til tiltak og har brukt tid på å forankre dem slik at alle har vært med å bidra. Vi er enige om måelene og strategien. Mye er på gang, og det er morsomt og inspirerende å lese i avisa at det kommer kontorhotell og bakeri på Landmannstorget, sier hun.

Artikkeltags