Hendelsen skjedde i et boligstrøk i Skien på nyttårsaften i fjor. Nå får voldsepisoden etterspill for seks unge menn, som snart må møte i Nedre Telemark tingrett. Alle seks er tiltalt for vold eller for å ha unnlatt å hjelpe 40-åringen da han ble angrepet.

– Alvorlig sak

Aktor i saken, politiadvokat Julie Marie Sandvik i Sør-Øst politidistrikt, sier at 40-åringen ble tatt kvelertak på og at han ble sparket og slått.

– Det er snakk om vold mot en 40 år gammel mann, med den følge at han fikk alvorlige skader i ansiktet. Dette er en veldig alvorlig sak og alle de tiltalte er unge, sier Sandvik.

Hun opplyser at det kun er én av de tiltalte som erkjenner at han utøvde vold mot 40-åringen.

De seks mennene som er tiltalt er fire 18-åringer og to 17-åringer. En av 17-åringene fyller straks 18 år. Fem av mennene er fra Skien, mens en er fra Porsgrunn. 

– De er tiltalt for grov kroppsskade, som har en øvre strafferamme på 10 års fengsel. Dette skjedde på en nyttårsfest, hvor politiet fikk melding om at en mann hadde forsøkt å roe ned en ungdomsfest, sier Sandvik.

Måtte opereres

Statsadvokatene i Vestfold, Telemark og Buskerud har tatt ut tiltale mot de seks unge mennene. I tiltalebeslutninga, som er datert 19. juli i år, heter det at den fornærmede 40-åringen ble tatt kvelertak på og at han ble sparket og slått en eller flere ganger i hodet og kroppen. Ifølge tiltalebeslutninga skjedde dette uten foranledning, og det hadde karakter av mishandling.

I tiltalebeslutninga heter det at 40-åringen måtte opereres to dager etter overfallet og at han deretter var sykemeldt i nesten to måneder. Det tas også forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om oppreisning/erstatning til den fornærmede.

Rettssaken starter i Nedre Telemark tingrett mandag 6. november, og det er satt av tre dager til rettssaken, som administreres av sorenskriver Jahn Mydland. De seks unge mennene forsvares av henholdsvis Andreas Nyhaug, Bjørn Nærum, Jonny Sveen, Reidar Steinsvik, Toini Caroline Saxegaard Lødemel og Tollef Skobba, mens den fornærmede 40-åringens bistandsadvokat er Trond William Andersen.

Politiadvokat Julie Marie Sandvik sier at saken kun gjelder den konkrete voldsepisoden på nyttårsaften i fjor, og hun forklarer at det er satt av tre dager fordi det er så mange tiltalte og seks forsvarere. Påtalemyndigheten stiller med to aktorer i saken, og Sandvik vil ha med seg kollegaen Christine Kruse.