Åtte år siden 22. juli-terroren: – Vi må aldri glemme

PORSGRUNN: Arven etter 22. juli handler om å gjøre samfunnet godt for alle, sa Telemark AUF-leder Nikolai Sti Ravlum under minnemarkeringen åtte år etter at terroren rammet Norge.

DEL

Mange hadde møtt opp midt i sommerferien for å minnes terroren som skjedde i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011, der til sammen 77 mennesker ble drept.

– Landet vårt ble aldri det samme etter den regnfulle og mørke dagen. Det er ufattelig at det utenkelige har skjedd, sa leder av Telemark AUF, Nikolai Sti Ravlum.

- Dette er vår plikt; vi må aldri glemme, vi må aldri ta verdiene eller samfunnsstrukturen for gitt, sa han.

Han mener at arven etter 22. juli handler om å bygge gode fellesskap og motvirke ensomhet som kan skape grobunn for ekstremisme.

– Ensomhet, emosjonell vanskjøtsel og mobbing er følelser som vi vet kan føre mennesker ned i avgrunnen. Arven etter 22. juli handler om å gjøre samfunnet godt for alle. Vi vet hva som kan skje dersom et menneske føler seg utstøtt og alene. Når barna våre lærer om 22. juli, må de ikke bare lære om rosetogene. De skal vi være stolte av, men det viktigste er at verdier som likestilling og toleranse ikke tas for gitt, sa Sti Ravlum.

Viste støtte

Konstanse Marie Alvær-Andreassen, Elina Maria Fosshaug og Alina Østerbø Gaaren meldte seg inn i AUF for et halvt år siden, og ønsket å vise sin støtte til de som ble rammet.

- Det er viktig å ikke glemme det som skjedde, sier Konstanse.

- Jeg kjenner ei som var på Utøya og overlevde, og jeg er her for å vise støtte til henne og alle de andre, sier Elina Maria.

Finnes ikke noe verre

Skiensordfører Hedda Foss Five har vært på Utøya mange ganger og kjente flere av dem som ble drept 22. juli.

– Først tok han de som styrer landet i regjeringskvartalet, så gjorde han det som kanskje er verst av alt; å ta barna våre, ta de som skal komme etter oss. Det finnes ikke noe verre enn å ta barna våre, da rammer du på det verste, på alle måter. Det gjør du også med demokratiet og politikken når du tar de som skal komme etter oss, de som skal bære fram demokratiet, verdien og arven, sa skiensordføreren.

Blitt mer aktuell

Det var tidligere porsgrunnsordfører, Øystein Beyer, som tok initiativ til å sette opp minneplaten på Rådhusamfiet og markeringen 22. juli.

Porsgrunnsordfører Robin Kåss hadde trodd at minnemarkeringen ville bli mindre aktuell med årene, men mener at den derimot har blitt mer aktuell.

– Det har blitt mer og mer aktuelt. Dette er en ideologi om hat, ekstremisme, om å spille grupper opp mot hverandre som fortsetter å ta liv rundt i verden. Det er viktig å stå sammen mot ekstremisme og for verdier som toleranse, fellesskap og kjærlighet. Da er vi avhengi av ungdom fortsetter å engasjere seg for å gjøre byene og landet bedre, sa Kåss.

– Vi skal være her for å støtte de som ble skadd og overlevde og opplevde forferdelige ting, og støtte de etterlatte, sa Robin Kåss.

Artikkeltags