Fra garasje til gigantbygg: Feirer jubileum med flunkende nytt bygg

NYTT BYGG: Administrerende direktør Jarle Karlsen og produksjonsleder Sindre Solbakken utenfor det nye bygget på Rødmyr.foto: anne lill w. aas

NYTT BYGG: Administrerende direktør Jarle Karlsen og produksjonsleder Sindre Solbakken utenfor det nye bygget på Rødmyr.foto: anne lill w. aas

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: De startet opp i en garasje. Verken Jarle Karlsen eller Sindre Solbakken hadde sett for seg at KSM skulle ende opp i et 3500 kvadratmeter stort bygg, 20 år senere.

DEL

– Det begynte som en meget tidkrevende hobby, forteller Jarle Karlsen og Sindre Solbakken. Lederne deler lidenskapen for mekanikk. De første årene jobbet de alene i den 100 kvadratmeter store garasjen på Falkum, men de ble fort vant med å flytte.

Først gikk turen til Mæla, og så flyttet de til et nybygg i Rødmyrlia. Der har de vært siden 2004, men store deler av bygget har vært utleid til samarbeidspartnere. Nå har de også vokst fra verkstedet, som de planlegger å leie ut. I de nåværende lokalene står maskinene som sild i tønne. Bedriften har hatt stor vekst innen mekanisk arbeid og maskinering de siste årene.

– Vi får inn så mye jobb at vi få problemer med å få plassert alt sammen i verkstedet vårt. I den nye verkstet får vi blant annet en etterlengtet, ny, stor dreiebenk, sier gründerne, som i dag har 19 ansatte, tre flere enn for fire år siden. I fjor omsatte Karlsen & Solbakken Maskinering AS for 20 millioner kroner. KSM produserer maskindeler, i tillegg til å produsere og overhale alle typer hydrauliske sylindere. De et stort lager med stempelstenger, sylinderrør, foringer og pakninger.

– Det gjør at vi kan betjene slike jobber raskt og effektivt. Mest økning har vi hatt på vedlikehold, overhaling og reparasjon av komponenter for industri – og entreprenørbransjen.

Jubileum

De har også lang erfaring i å lage fiksturer og verktøy for andre produksjonsbedrifter. KSM har blitt kåret til Gaselle-bedrift fem år på rad av Dagens Næringsliv.

Kriteriene for å bli Gaselle er at bedriften har levert godkjente regnskaper, minst doblet omsetningen over fire år, omsetning på over en million kroner første år, positivt samlet driftsresultat, unngått negativ vekst og vært aksjeselskap. I høst feirer de 20-årsjubileet i nytt bygg.

For tiden lukter det fortsatt fersk betong i verkstedet som snart skal fylles med store maskiner.

– At vi flytter samtidig som vi fyller 20 år, er et tilfeldig sammenfall – men det passet jo bra, smiler Karlsen. Staben er stabil, og noen har vært der siden lærlingtiden, andre siden starten. For tiden er det to som tar fagbrev, og i sommer får de inn en ny lærling igjen.

– Den måten å rekruttere på har fungert fint for oss, og vi har som regel en til to lærlinger i fagene CNC-operatør og industrimekaniker, sier Solbakken.'

Kvinne på gølvet

Blant dem som gleder seg til å flytte inn i et flunkende nytt bygg, er Randi Ringhus fra Vinje. 26-åringen er CNC-operatør (Computer Numerical Control), og trives godt som den eneste kvinnen blant «gutta på gølvet».

- Arbeidsmiljøet her er veldig godt, og alle er venner med alle. Nå skal det bli kjekt å få større plass, sier hun. Karlsen & Solbakken Maskinering AS har kunder både i Norge, Sverige og Afrika. Tempoet på verkstedet er høyt og kreativitet kreves når de ansatte hele tiden får nye og utfordrende oppgaver. Over en gigantisk sylinder står Vidar Rise og svetter. Sylinderen skal sendes til Color Line i Larvik.

– Det er en hastejobb, og denne må være klar til klokken to i natt, sier Rise, like blid.

– Jeg må stå på til den er ferdig – så får klokken bli det den vil.

Artikkeltags