Mener disse endene er en trussel

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Norsk ornitologisk forening reagerer kraftig på at Løveskiold-Fossum har fått tillatelse til å sette ut 8000 svenske stokkender i Luksefjell nord for Skien.

DEL

Onsdag ble det kjent at Løvenskiold-Fossum har fått tillatelse til å importere og sette ut 8000 stokkender for jakt og jakt-trening i Luksefjell i Skien.

Det har Miljødirektoratet bestemt etter en søknad fra Løvenskiolds viltforvalter Carl-Martin Nygren i januar i år.

Endene skal importeres fra oppdretter i Sverige, og tillatelsen er gitt mot at Løvenskiold ikke setter ut mer en inntil to stokkandkyllinger pr 100 kvadratmeter vannflate på egen eiendom.

Les saken: Får sette ut 8000 ender

Dette har fått Norsk Ornitologisk Forening (NOF) til å reagere, og de kommer nå til å påklage Miljødirektoratets avgjørelse.

- UTGJØR EN TRUSSEL FOR DE VILLE ENDENE

- Det vi er bekymret for er genetikken til fuglene. Det finnes undersøkelser fra andre land som viser at den ville bestanden av stokkender har fått innblandet gener som har forandret adferden deres, noe som utgjør en trussel for den ville populasjonen, sier naturvernrådgiver i NOF, Martin Eggen til TA.

I tillegg til de 8000 endene i Skien, er det i en liknende sak i Buskerud gitt tillatelse til å importere og sette ut 1000 ender. NOF er bekymret for at dette kan komme ut av kontroll dersom det blir likhet for alle søknader.

- I land som Sverige og Damnark har det blitt satt ut domestiserte stokkender i stor skala, og det har blitt drevet med et par år allerede på Østlandet, og det kan jo tenkes at det allerede har påvirket den norske stokkanda, sier Eggen.

Klagen på avgjørelsen er i skrivende stund ikke sendt inn, men vil bli det innn fristen utløper.

- Vi mener at vi har det faglige på vår side, sier Eggen.

- FØLGER ALLE REGLER

Viltforvalter hos Løvenskiold-Fossum, Carl-Martin Nygren, er kjent med reaksjonene fra NOF. Han har ingen kommentarer til detaljene rundt klagemålet, men sier at de hele tiden gjør ting etter boka.

- Vi er veldig opptatt av å følge alle regler og bestemmelser til punkt og prikke, sier Nygren, som også viser til at de har fått tillatelse fra Miljødirektoratet.

- Dersom vi ikke følger reglene vil det selvsagt føre til problemer for oss, sier han.

Artikkeltags