Løvenskiold importerte 6.000 ender – kan være ulovlig

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Godseier Leopold Axel Løvenskiold importerte i sommer 6.000 levende stokkender fra Sverige for å tilby jakt på dem. Men ifølge Miljødirektoratet er importen ulovlig.

DEL

Jakten starter i Skiensmarka om en uke, skyterampene står klare og de 6.000 endene er blitt utplassert ved utvalgte vann i skogen. Kundelisten over jegere er hemmelig.

– Det er en eksklusiv jakt, men utsettingen kommer også allmennheten til gode. Endene sprer seg til flere vann på eiendommen som leies ut til jakt for jakt- og fiskeforeninger. Målet er også å få opp stokkandbestanden i området, sier viltansvarlig Tomas Andersson ved Løvenskiold-Fossum til Dagens Næringsliv.

Ifølge Miljødirektoratet var importen ulovlig.

– Stokkand er en viltart, og en lovlig import krever tillatelse fra oss. Men vi har ikke gitt noen slike tillatelser, sier jurist Nils Kristian Grønvik i Miljødirektoratet.

Importen av de svenske endene ble godkjent av Mattilsynet. Men Mattilsynet var ikke klar over at det er Miljødirektoratet som i utgangspunktet må godkjenne innførselen.

– At det må foreligge tillatelse fra Miljødirektoratet, har fram til nå vært ukjent for oss, sier avdelingssjef Jan Egil Aronsen i Mattilsynet Telemark. Heller ikke Skien kommune var klar over dette da Løvenskiold tok kontakt for et par år siden. Kommunens viltforvalter Trond Indrebø trengte kun melding om at det skulle importeres.

Flere grunneiere har i år importert levende stokkender fra Sverige, opplyser Mattilsynet.

Artikkeltags