Gå til sidens hovedinnhold

- Mange tør ikke å si at de trenger hjelp

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: For seks år siden var det 10 personer på listen til Omvendt julenisse. Nå er det 100. - Mange tør ikke å fortelle at de trenger hjelp, sier Rune Abrahamsen. Han sørger for at de som ellers ikke har råd til å spise ute kan få seg en matbit på kafé.

Omvendt julenisse er en liten veldedig organisasjon, der folk får gi gaver til nissen. Nylig inngikk de et samarbeid med Herkules i Skien, der du kan kjøpe et gavekort på mat hos en av kjøpesenteret ni spisesteder. Gavekortene samles inn og deles ut av Omvendt julenisse. Mottakeren er anonym.

- Vi som jobber her, vet ikke hvem kunden har fått gavekortet av, forsikrer Linda B. Tveitan ved Herkules kafé. Blant spisestedene er alt fra asiatiske Mr. Wok til McDonalds.

- Vanskelig tid

Senterleder Lena Baardseth var ikke vond å be da Omvendt julenisse banket på døren.

- Julen er en vanskelig tid for mange, så det er godt å kunne hjelpe til. Alle spisestdene her er glade for å kunne bidra, og folk kan gi en valgfri sum til formålet, sier Baardseth, som vil legge informasjon ved disken. For hvert gavekort som kjøpes, blir det hengt opp et hjerte av papir på juletreet. Allerede henger det flere hjerter der, til en verdi av 200 kroner. De er donert av senterets kaféer.

Forskjellige skjebner

Tor Johan Andersen og Rune Abrahamsen i Omvendt julenisse hjelper fattige i hele Telemark. De kan fortelle at det å be om hjelp sitter langt inne hos mange. De frivillige hjelperne møter på mange forskjellige skjebner.

- En av de vi har hjulpet hadde ikke råd til å feire jul, fordi bilen hans var gått i stykker. Han hadde ikke råd til både å feire og og reparere bilen, forteller Andersen. Han opplever at særlig at mange nyseparerte sliter økonomisk i julen.

- De står gjerne på bar bakke og må starte fra bunn av.

Giverglede

En gang fylte Omvendt julenisse opp kjøleskapet til en som hadde tre ubetalte strømregninger liggende og ingen mat i kjøleskapet. De opplever stor giverglede.

- Særlig er skoler og barnehager flinke til å gjøre barna bevisste på fattigdomsproblematikken. Vi får inn gaver fra forskjellige folk. En gang var det en åtteåring som ønsket seg en snowracer. Da fikk vi inn tre. I går fikk vi inn en kjempefin klokke til rundt tusenlappen, forteller Rune Abrahamsen. Det lyder som julemusikk i senterlederens ører:

- Slike ting sier noe om viljen til å hjelpe.