Tidlig sesongstart for de røde og søte

AROMATISK: Folk har begynt å vente på de norske jordbærene.

AROMATISK: Folk har begynt å vente på de norske jordbærene. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Borgestad gård har satt opp plasttuneller over en mindre del av jordbæråkeren, og nå kommer resultatene. Ni kurver med jordbær er høstet, og bonden satser på en ny runde med plukking senere denne uka.

DEL

– Vi har plukket noen få kurver. Det er ganske beskjedent ennå, men vi håper å plukke igjen på torsdag og lørdag, sier Petter Borgestad.

Uansett, sesongen er så vidt i gang. Bærene ble levert til Meny Hovenga.

– Jeg vet ikke hva prisen ligger på, men det var snakk om å kanskje lande på 59,90 kroner. I fjor begynte bærene på 70 kroner kurven.

Bonden satser på å få opp mer bær i neste uke. Nå er det meldt om en omgang med betydelig nedbør, men for bærene som dyrkes i tunneler, har det lite å si. De lever sitt eget liv med dryppvanning.

Les også: Utvider jordbærsesongen med store tunneler i plast (+)

For jordbærene som vokser på friland er vekslende vær det ideelle framover. Plantene bør få mulighet til å tørke opp mellom regnskyllene, ifølge Petter Borgestad.

– Vi pleier å si at det bør komme én god regnværsdag i løpet av ei uke. Og regnet må gjerne komme om natta.

Smaksopplevelsen

Tunellene over jordbærene fører til tidligere bærproduksjon. Det er vanlig at bærene i tunell kommer cirka 14 dager før de andre. På Borgestad forventet man de første røde og søte rundt 10. juni, så avlingen er dermed godt i rute.

I Telemark er jordbærdyrker Hans Kristian Bjørntvedt blant dem som gjerne leverer bær tidlig, ofte to uker før de andre jordbærprodusentene i området. I 2014, for eksempel, begynte innhøstingen på Bjørntvedt gård allerede 5. juni. Det ble regnet som rekordtidlig, og skyldtes mild vinter, lite frostskader og en rekordvarm vår. Bjørntvedt bruker blant annet plastdekke under plantene for å skape bedre varme tidlig i sesongen.

– Vi satser på å begynne å plukke om en ukes tid, opplyser Hans Kristian Bjørntvedt.

Han har ikke vært helt fornøyd med været i det siste. Det har vært ustabilt og nettene har vært kaldere enn ønsket.

– Folk går og venter på smaksopplevelsen man får med de norske jordbærene, og det er gjerne sorten «Korona» som er mest aromatisk og smakfull, slår han fast.

Normalt høstes jordbær tidligst rundt 20. juni, og ofte ikke før St. Hans. 

Artikkeltags