Rådmannen beklager i sandsaken

Rådmannen i Skien, Ole Magnus Stensrud beklager uttalelser han kom med i bystyresalen 11. mai.

Rådmannen i Skien, Ole Magnus Stensrud beklager uttalelser han kom med i bystyresalen 11. mai.

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: Rådmann Ole Magnus Stensrud i Skien kommune beklager nå uttalelser han kom med i forbindelse med sandsaken på Geiteryggen.

DEL

Det var i forbindelse med bystyremøtet den 11. mai rådmannen karakteriserte TAs journalistikk om sandsaken på Geiteryggen for spekulativ og tendensiøs.

Ordet «spekulativ» ble brukt fra bystyrets talerstol under rådmannens innledning. Ordet «tendensiøs» ble brukt foran pressebenken samme dag, med flere vitner.

Mandag inviterte ordfører Hedda Foss Five til et møte om saken, men denne invitasjonen ble tirsdag avvist av sjefredaktør Ove Mellingen i Telemarksavisa.

– Etter vårt syn er det ikke grunnlag for møtet Ordføreren inviterer til om ikke Rådmannen beklager dette angrepet på TA, heter det i et formelt brev til kommunen.

Legger seg flat

Nå legger rådmannen seg flat og kommer med en beklagelse i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Uttalelsene som falt i bystyret, der ord som «tendensiøst» og «spekulativt» ble brukt, var ikke ment rettet spesielt mot TAs journalist

Det var ubetenksom karakteristikk av alle tallene og beregningsmetodene fagfolk imellom, som reaksjon på den framlagte rapporten, hevder Stensrud i en e-post til TA.

– Jeg beklager dette, og vil også ta en uforbeholden unnskyldning med i en pressemelding i ettermiddag, fortsetter Stensrud.

Konflikten

Striden knytter seg til sanduttaket på Geiteryggen. Det store spørsmålet er hvor mye sand som er tatt ut og til hvilken pris.

Kommunen fikk utarbeidet tre rapporter for «å snu hver stein» i saken, men det er senere stilt spørsmål ved utregningsmetodene og om de bygger på feil forutsetninger.

Overingeniør Roald Tangstad i Norges geologiske undersøkelser har lest Sweco-rapporten om sanduttaket på Geiteryggen, og sier at rapporten ikke har omregnet fra egenvekt på løs masse til egenvekt på faste masser. Uten denne omregningsfaktoren blir ikke beregningene riktige, sier han.

– Hvis ikke får man helt forskjellig antall tonn, sier han.

Også SINTEF Byggforsk bekrefter at det må benyttes en omregningsfaktor på 1,8 for å regne om egenvekt på løse masser til egenvekt på faste masser når man regner om fra kubikk til tonn. – Vi er på linje med Norges Geologiske undersøkelser om en omregningsfaktor på 1,8, sier forskingsleder Lisbeth Ingrid Alnæs i SINTEF Byggforsk til TA.

Artikkeltags