Brukte venner under hypnoseshow på Norske Talenter: - Ikke juks, sier Geir Tangen

HYPNOSE: Geir Tangen under fredagens episode av Norske Talenter.

HYPNOSE: Geir Tangen under fredagens episode av Norske Talenter. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: Tangen bekrefter at han kjenner godt begge damene som var med på hypnoseshow.

DEL

Mange fikk sikkert med seg Geir Tangens opptreden under semifinalen i Norske Talenter på TV2 fredag kveld. To damer ble hypnotisert på scenen. Ei til å tro at Bjarne Brøndbos sko var en telefon, hun andre til å tro Janne Formoe hadde stjålet rumpa hennes.

– Funker ikke på alle

Showet imponerte flere av dommerne, men dommer Mona Berntsen sa seg skeptisk og mente det ikke var troverdig. Det man ikke fikk vite under showet er at Tangen kjenner begge damene fra tidligere. Tangen bekrefter at han kjenner dem fra tidligere hypnoseshow, men flere kilder bekrefter for TA at han og Gry er gode venner.

Onsdag forteller Geir Tangen at han og Gry har kjent hverandre i åresvis, og bekrefter at hun er inngiftet i familien. Han sier videre at han på ingen måte har forsøkt å skjule dette.

Hvorfor bruker du frivillige du kjenner godt? Syntes ikke du det gjør noe med troverdigheten?

– Hvis du ikke har noen kunnskap om hypnose, så skjønner jeg godt at man kan tro at dette er tull. Hypnose fungerer ikke på alle, man må både ville det, og være tilgjengelig for det. Det er umulig å hypnotisere noen som ikke vil det selv. I Norske Talenter måtte jeg ha frivillige som jeg på forhånd visste var tilgjengelige for å få i trance, og også på kort tid, sier Tangen.

– Ikke juks

Han kaller showhypnose en risikosport så lenge man kun har noen få frivillige på scenen, fordi selv om han kjenner damene og vet de er åpne for hypnose, så er det fortsatt et usikkerhetsmoment om de klarer å slappe nok av, og på den måten kunne la seg lede inn i en trance.
 

– Sjansen for at en tilfeldig fra salen i en livesending hadde klart å bli hypnotisert på under 60 sekunder er ikke stor. I et normalt show hvor det kommer 200 mennesker for å oppleve hypnose, og 20 av dem vil bli hypnotisert, er det kanskje 5–6 stykker av disse som kommer i en trance hvor de er tilgjengelige for instruksjoner.

Han forklarer videre at hypnose er en vitenskap, og at det handler om å holde fokus.

– Jeg regnet med at det skulle komme spørsmål rundt dette. Det handler ikke om juks, men om forberedelser. For eksempel under acten på fredag, så skulle Gry i mine instruksjoner være mer sinna på Janne Formoe, men hun fikk ikke den reaksjonen jeg håpet på. Det er ikke gitt at en instruks fungerer slik man ønsker, fordi det er forskjell på hvordan hvert menneske responderer på dette i hypnose. Den som er i trance kan faktisk også le av sin egen instruks fordi de selv kan oppleve at dette er absurd. Eks. om de teller 6 fingre på egen hånd, vil dette være morsomt fordi den hypnotiserte egentlig vet at dette ikke er mulig, men det skjer allikevel. Som Jorunn på fredagens show, som lo av at hun ikke klarte å prate rent, fordi hun ikke skjønner hva som skjer, men det skjer, sier Tangen.

Hypnose er vitenskap, det handler om å slappe av, slippe kontrollen og ha et sterkt økt fokus for å kunne bli hypnotisert sier Tangen, før han avslutter:

– Det er bra med skeptikere, for da får jeg forklart hva hypnose er, og ikke er. Det er også enkelt å google hypnose, for på den måten lese seg opp på hva vitenskapen sier om dette.

Tangen gikk ut av programmet og ble dermed ikke med videre til finalen.

Artikkeltags