– Jeg har nok undervurdert denne saken, det engasjementet og den uroen det har skapt i vårt parti. Jeg forsto at det kunne bli reaksjoner, men jeg har undervurdert sprengkraften som har vært i dette spørsmålet, sa Hareide på vei inn til sentralstyremøtet i KrF torsdag.

Bekkevold er KrFs familiepolitiske talsperson på Stortinget. Av yrke er han prest, og etter at Bekkevold viet KrFs kommunikasjonssjef Mona Høvset og Louise-Hill Vegsund har over hundre personer meldt seg ut av partiet i protest.

Har tillit

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan har vært blant de skarpeste kritikerne. Han mener Bekkevold ikke burde vært prest i bryllupet mellom to kvinner fordi det bryter med KrFs partiprogram.

Hareide tar imidlertid Bekkevold i forsvar og sier at han har partilederens fulle tillit:

– Bekkevold har vært lojal som vår familie- og kulturpolitiske talsmann i fem år. Jeg har hatt gode samtaler med ham, og Bekkevold står på vårt partiprogram. Det er det viktigste i den rollen han har, sa Hareide rett før sentralstyremøtet skulle starte.

Grøvan-forfall

Overfor NRK tidligere på dagen utdypet Hareide. Som politisk parti avstår KrF fra å styre menigheter, prester og pastorer.

– Når vi da har en prest blant våre egne, må han få lov til å gjøre den jobben på egen hånd, sa Hareide.

Grøvan sitter i KrFs sentralstyre, men er for tiden i utlandet.

Hareide avsto torsdag fra å svare på spørsmål om hva han tenker om Grøvans uttalelser.

Bruke mer tid

– Vi må nok bli flinkere til å snakke om slike saker i partiet. Det må jeg som leder ta ansvar for. Kanskje vi skulle brukt mer tid på å snakke om dette, sa Hareide.

– Vi har en tydelig politikk. Vi er det eneste partiet på Stortinget som løfter ekteskapet mellom mann og kvinne. Men som et moderne kristendemokratisk parti skiller vi mellom teologiske spørsmål og politiske spørsmål, lød det fra partilederen på fortauet utenfor partikontoret i Kirkegata i Oslo sentrum.

Gratulerte og gledet seg

Hareide bekreftet torsdag at han ble informert om det forestående bryllupet allerede i juni.

– Vi hadde en samtale om dette, og jeg hadde ingen innvendinger. Jeg gratulerte paret og gledet meg på hennes (kommunikasjonssjef Høvset) vegne, sa Hareide i Politisk kvarter på NRK.

Lederen av KrF Kvinner, Ann Kathrine Skjørshammer sa i forkant av sentralstyremøtet at det er vanskelig å skille rollene som prest og stortingsrepresentant, og at partiledelsen burde forstått at saken ville utløse en mediestorm.

KrFs første nestleder Olaug Bollestad sa til NTB onsdag at hun vil ta diskusjonen om eventuell rolleblanding fra Bekkevolds side internt i partiet.

Ikke perfekt

KrFs veivalg er saken som egentlig står på dagsorden i sentralstyret torsdag.

– Vi skal bruke mye tid på å snakke om de viktige veivalgene vi står foran denne høsten. Ingen påvirker den prosessen mer enn sentralstyret, sa Hareide på vei inn mens nestlederne Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad smatt forbi uten å snakke med pressen.

Til NRK tidligere på dagen sa Hareide at selv om han gir føringer for partiets veivalg, tas beslutningen sammen. Han tviler på om alle blir 100 prosent fornøyd.

– Om jeg henger rundt halsen på Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre er ikke det avgjørende for KrF. Det finnes ingen perfekte alternativ, sa Hareide.