Oppfordrer flere til å ta ansvar for forfulgte forfattere

VIL HA MED FLERE: - Vi ønsker at flere kommuner i fylket vil bli fribyer for forfulgte forfattere, sier Arne Olav Hageberg, Steinar Engeland og Maja Foss Five vil at flere kommuner skal ta imot forfulgte forfattere. Batul Moradi, Nawzat Shawdin og Ahmedur Rashid Chowdrny bor i Skien.

VIL HA MED FLERE: - Vi ønsker at flere kommuner i fylket vil bli fribyer for forfulgte forfattere, sier Arne Olav Hageberg, Steinar Engeland og Maja Foss Five vil at flere kommuner skal ta imot forfulgte forfattere. Batul Moradi, Nawzat Shawdin og Ahmedur Rashid Chowdrny bor i Skien.

SKIEN: – Som forfatter i Iran kan du bli fengslet for å skrive om kjærlighet, homofili eller kvinner som drømmer om å bli sangere eller skuespillere, forteller Batul Moradi. Hun kom til Skien som fribyforfatter for to år siden. – Målet vårt er at alle kommunene i fylket vil bli fribyer for forfulgte forfattere, sier Maja Foss Five.

DEL

Torsdag 6. februar vedtok hovedutvalg for kultur, folkehelse, tannhelse og idrett at Vestfold og Telemark skal være et frifylke.

– Vi har ambisjoner, og er stolte over å være det eneste fylket i landet som kan kalle oss det, sier Maja Foss Five, hovedutvalgsleder kultur, folkehelse, tannhelse og idrett Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Legger til rette og bidrar

I dag har fylket fire vertskommuner for forfulgte forfattere: Skien, Bø Horten og Larvik.

– Nå ønsker vi at alle kommunene i regionen skal være fribyer. Vi vil legge til rette og bidra, slik at flest kommuner blir det og fribyforfatterne kan få et større miljø og nettverk.

– Ja, mange fribyforfattere føler seg nok litt alene. Vi ønsker å bygge regionale miljø, sier Steinar Engeland fra Larvik. Kommunene som vedtar dette må betale en kontingent og sette av ressurser til en 20 prosent koordinatorstilling. Skien ble tidlig med i nettverket, og vi har veldig god erfaring med ordningen. Den hjelper oss som jobber i biblioteket å heve blikket. Gjennom ordningen blir vi påminnet hvor viktig arbeidet vårt er. Kunnskap skal være tilgjengelig for alle. Fribyforfatterne kan fortelle andre om det norske demokratiet. Mange av forfatterne har vært synlige i sitt land. De har en stemme og blir lest, sier Arne Olav Hageberg på Skien bibliotek.

Støttes av Utenriksdepartementet

18 norske byer har siden 1995 blitt medlem i Icorn. Den første norske byen var Stavanger, som i 1995 tok imot Araz Elses fra Aserbajdsjan. Fra 2001 ble ordningen støttet av Utenriksdepartementet med 100 000 i året til hver friby.

De 18 norske fribyene er Skien, Bø, Stavanger, Kristiansand, Oslo, Tromsø, Trondheim, Molde, Haugesund, Lillehammer, Drøbak, Harstad, Horten, Larvik, Lillehammer, Levanger, Asker og Bergen.

Vingeklippet av regimet

Batul Moradi kom til Skien i 2018, etter å ha bodd i Afghanistan, Iran og Pakistan.

– Da jeg ga ut debutboken min, måtte jeg flykte fra Afghanistan til Pakistan, forteller hun, og legger til:

– I Iran er det staten som kan stå i en bok, og hva som ikke kan stå der. Å skrive om kvinners følelser og kjærlighet mellom to mennesker som ikke var gift er strengt forbudt. Man kan heller ikke skrive om andre religioner enn islam.

- Håper de blir oversatte til norsk

Ahmedur Rashid Chowdrny kom til Skien fra Bangladesh i 2016. I hjemlandet bygget han opp et forlagshus, og i dag driver han det engelskspråklige onlinemagasinet shuddharar.com (Klar stemme), fra basen i Skien. Poesi, feminisme og blasfemi er noen av temaene som tas opp i onlinemagasinet.

Nawzat Shawdin kom til Skien fra Irak i 2014.

– Kona mi sier:"Kroppen din er her, men hodet ditt er i Irak". Etter at jeg kom hit, for seks år siden, har jeg skrevet seks bøker på arabisk, om situasjonen der. Men de tre barna mine kan ikke arabisk, og de lurer på når de skal få lese bøkene mine på norsk. Jeg håper de en dag blir oversatt.

Artikkeltags