Stillhet er sexy på denne festivalen

STÅR PÅ: Frivillige har stått på de siste dagene for å gjøre klar lokalene i Landmannsgården til Høstpunkt-festivalen som åpner torsdag kveld med temaet "Silence is sexy". Fra venstre Ann Charlotte Birkeland Berberg, festivalsjef Kristian Grennes, Tor Anders Petterson, og Erle Saxegaard. FOTO: VIGDIS HELLA

STÅR PÅ: Frivillige har stått på de siste dagene for å gjøre klar lokalene i Landmannsgården til Høstpunkt-festivalen som åpner torsdag kveld med temaet "Silence is sexy". Fra venstre Ann Charlotte Birkeland Berberg, festivalsjef Kristian Grennes, Tor Anders Petterson, og Erle Saxegaard. FOTO: VIGDIS HELLA

SKIEN: Stillhet er sexy under årets Høstpunkt-festival der programmet spenner fra stillhetsseremoni i Skien kirke og avsluttes med glittersminke og dans til temaet "Hot and Horny".

DEL

Den tre dager lange festivalen arrangeres for femte året på rad og har et stort mangfold av installasjoner, forestillinger, utstillinger og aktiviteter.

Torsdag er det festivalåpning i Landmannsgården med vegansk soaré, forestilling og film, før publikum inviteres med til fakkeltog i Kverndalen og stillhetsseremoni i Skien kirke.

Kverndalen

Stillhet og Kverndalen er temaer for festivalen, og et av bidragene er musikk inspirert av arkitekturen i den halvtomme bydelen, laget av Snorre Sjønøst Henriksen.

- Stillhet er et tema som dukket naturlig opp i den tida vi lever i. Det er ikke nødvendigvis fravær av lyd, men noe som gir indre ro. I dag er det alltid noe som tar oppmerksomheten og folk sliter med å holde på konsentrasjonen. Det handler om å logge av og gi slipp, sier festivalsjef Kristian Grennes.

Dermed ble også kirken innlemmet i programmet.

- Jeg var skeptisk da noen foreslo å bruke Skien kirke som en del av Kverndalen, men det er ikke vanskelig å forstå at folk finner ro der. Jeg elsker stillheten i kirkene, selv om jeg er ateist. Man kan ikke snakke i mobilen der, sier han.

Landmannsgården

Festivalen har flyttet rundt til ulike steder av sentrum og ble i fjor arrangert på Spriten. I år har de fått låne lokaler i Landmannsgården av Kontorbygg.

- Høstpunkt ble startet for å lage en scene for de som ikke har det; musikere, kunstnere, teknikere, dansere og skuespillere. Miljøet har trukket til seg bra kunstnere og vokst organisk for hvert år. Vi prøver å ikke være fanget av en sjanger, men skape en kunstnerisk møteplass for alt fra DJ-er og lydkunst til billedkunst og performance, sier han.

- I fjor hadde vi et program som var så tettpakket at folk knapt rakk å ta en røyk mellom forestillingene. Sånn kan vi ikke ha det når temaet er stillhet. Derfor har vi lagt opp til soaré der det er tid til å spise og slappe av, sier festivalsjefen.

Forestilling rundt et bord

På programmet er en dukkeforestilling som foregår rundt et bord med plass til maks åtte publikummere, som handler om livet i en flyktningleir. Danseelever fra Skien videregående skal ha pop-up forestillinger i Kverndalen. Høyt oppe i kirketårnet skal det plasseres et stort orgel laget av papp.

- Som en motsats til stillheten avsluttes festivalen lørdag kveld med "Hot and horny" der elever fra Skien videregående sminker folk med glitter og gjør dem klare for dansegulvet, sier han.

Festivalen arrangeres i samarbeid med Skien kommune som har støttet med 50 000 kr, Folque Café, og Grenland friteater. Spritens konsertserie NYLYD er flyttet til Landmannsgården for å unngå konkurranse mellom arrangementene.

- Min lærdom i år er at folk sier ja hvis man spør. Jeg blir så lykkelig over at folk jobber hardt for at andre skal ha det gøy, sier Grennes.

Festivalen har også fått hente møbler fra Skrot-Tor til å innrede lokalene med, og som selges for en billig penge.

Artikkeltags