Levde et liv som narkoman: – Har sett døden i hvitøyet mange ganger

RUSFRI: John Vale levde mange år som narkoman og kriminell. Nå er han rusfri, har jobb og kjæreste.

RUSFRI: John Vale levde mange år som narkoman og kriminell. Nå er han rusfri, har jobb og kjæreste. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: Som 28-åring ble John Vale narkoman. Nå, flere år senere, er livet snudd. Rusfri, livsglad og i full jobb håper Vale at han kan inspirere andre i samme situasjon.

DEL

7. september 2012. Datoen kommer fram flere ganger under praten vår. Med en stolthet i stemmen gjentar John Vale (51) datoen. Datoen han ble rusfri, etter et tiår som narkoman.

Tøff skilsmisse

Det hele startet på slutten av 90-tallet. John var i slutten av 20-årene og gikk gjennom en skilsmisse med moren til sønnen. De hadde vært et par i fem år da det ble slutt.

– Jeg taklet det ikke. Det gikk veldig inn på meg, sier John.

Ikke lenge etter bruken startet begynte han også å selge stoff. Det gikk hovedsakelig i amfetamin. På det verste brukte John fem gram om dagen.

– Det er utrolig hva kroppen tåler av juling.

Dømt til fengsel

Etter hvert begynte resten av livet hans også å rakne. John ble dømt for vinningskriminalitet og nark. Til sammen har han 13 dommer. Han var inn og ut av fengsel, men tok aldri en pause fra rusen. Et opphold i Ringerike fengsel skulle endre alt. Datoen var 7. september, 2012.

– Kroppen sa stopp. Jeg gikk med en konstant klump i halsen de tre første ukene jeg var der, og jeg skjønte at det ville fortsette så lenge jeg levde livet jeg gjorde, forteller John.

Stemmen hans er rusten. Huden er brun etter en lang og skyfri sommer. Et flere centimeter langt arr på kneet kommer fram under shortsen. Det er fra en ulykke på firhjuling. Ruskjøring som endte galt.

Etter angsten og åpenbaringen på Ringerike tok John en telefon til sin NAV-kurator. Da var han 45 år gammel.

– Jeg gråt og sa at jeg ville ta imot hjelpen hun hadde tilbudt meg i flere år.

Nytt liv

Kuratoren og advokaten gjorde det de kunne for å få John ut. Etter seks måneder var han ute, og satt til å sone resten av dommen i Kragerø. John ba deretter om hjemmesoning uten lenke. Det gikk rettsvesenet med på. Avtalen var at John skulle jobbe fem dager i uka på Fretex. Han måtte levere tre urinprøver i uka og han måtte ha to samtaler hver uke på DPS (distriktspsykiatrisk senter). Jobben om å bli rusfri gjorde han på egen hånd.

– Det gikk veldig bra. Jeg fullførte jobben på Fretex i to år og jeg tok bilsertifikatet samtidig.

John var fullt i gang med sitt nye liv, fortsatt rusfri. Fortsatt motivert.

– Jeg lurte på hvor veien videre skulle gå.

Det var da han kontaktet Notodden VGS. John bestemte seg for å gå på landslinja for yrkessjåfører og ta sertifikat for lastebil og tungkjøretøy. Seks måneder senere var han uteksaminert. Dagen etter hadde han jobb som lastebilsjåfør for Bama. Arbeidsplassen er knappe hundre meter unna Skien fengsel. Stedet han flere ganger sonet dommer, i et tidligere liv.

Vil gi håp

Som rusmisbruker levde John et hardt liv. Han mistet kontakt med familien og rotet seg borti mange tøffe situasjoner.

– Det har vært mange episoder. Jeg har sett døden i hvitøye mange ganger.

Nå ser han lyst på livet. Han stortrives i jobben. Han har fått et godt forhold til sønnen. Han har fått seg kjæreste. Og han vil aldri tilbake til rusen. Grunnen til at han forteller historien sin er for å vise andre i samme situasjon at det er håp.

– Dette blir siste gang jeg forteller historien min. Jeg vil se framover, legge det bak meg. Men, om dette hjelper bare én å komme seg ut av miljøet, så er det verdt det. Det er aldri for sent.

Takknemlig

På halvannet år har John aldri tatt en sykedag, og han håper det fortsetter slik. Ser han tilbake hadde han aldri trodd at han skulle komme seg ut av rusen.

– Det har vært litt av en reise, men alt har ordnet seg nå. Jeg har lite å klage på, sier John. Praten har gått i ett, på lasteplanet utenfor jobben. Nå tar han en lang pause før han sier rolig og betenkt: 

– Det er deilig å se tilbake og se at jeg er ute av det.

Artikkeltags