– Ufattelig at det er lov

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Ledelsen og foreldre ved Gjerpen barneskole går sammen om å forby bruk av el-sykkel.

DEL

Mopedlignende el-sykler, såkalte «fjortismopeder», har blitt populære blant barn og unge. Disse el-syklene er bygd som en moped, men er modifisert slik at de maksimalt kan kjøre 25 kilometer i timen. Selv om det er ulovlig å trimme dem, er det enkelt å manipulere dem til å kjøre raskere.

Det er ingen aldersgrense for bruk av disse syklene, og det er heller ingen krav om opplæring eller bruk av sikkerhetsutstyr.

Nå har Gjerpen barneskole innført et forbud mot bruk av denne typen el-sykler, og forbudet vil tre i kraft fra skolestart i august.

– I samråd med FAU har vi besluttet at det ikke er anledning til å bruke el-sykkel til og fra skolen, eller på noe arrangement i skolens regi, heter det i meldingen fra skoleledelsen.

– Livsfarlig bruk

FAU-leder Laila Håkonsen forteller at forbudet innføres etter en rekke eksempler på farefull kjøring.

– Jeg har selv sett tre jenter på en slik sykkel krysse veien, i full fart og uten hjelm. Vi har også sett en rekke eksempler på uvettig kjøring på sykkelstiene. Og det er mange som har fikset på syklene slik at de kan gå i 50–60 kilometer i timen. Dette er livsfarlig, og vi vil ikke ha det på skolen, sier FAU-lederen.

Hun sier forbudet først og fremst handler om forebygging.

– Det er ikke veldig mange elever som har slike sykler foreløpig. Men vi vil sende ut et signal til foreldre om at de ikke bør kjøpe slike sykler til barna. Min datter vil gjerne ha en, men det er helt uaktuelt. Det er ufattelig at det er lovlig for barn å bruke disse syklene, sier hun.

Lange ventelister

Daglig leder Morten Haugseter ved Osebakken Motor-service forteller at el-syklene er veldig populære blant ungdom.

– Ja, det er lange ventelister. Vi har 15 personer som venter på en sykkel nå, både ungdom og voksne, sier Haugseter.

Han ser at bruken av disse syklene kan være problematisk.

– Ja, det er ofte to-tre ungdommer på dem samtidig. Det er ikke bra. Og de ser jo ut som scootere, og kan slik misforstås i trafikkbildet. Men de er ikke farlig i trafikken hvis du følger reglene. Og jeg anbefaler bruk av hjelm, sier forhandleren.

Artikkeltags