Dersom 25 bildekunstnere svarte ja, ville Vibeke Lillefjære arrangere kunstauksjon til inntekt for flyktninger i Syrias naboland. Hun la ut forslaget på Facebook, og interessen lot ikke vente på seg. Nå har nærmere 100 kunstnere fra hele landet sagt at de er villige til å donere ett arbeid til auksjonen. Geir Tangen har takket ja til å være auksjonarius, og inntektene skal gå uavkortet til den uavhengige, humanitære organisasjonen Flyktninghjelpen.

– Jeg har kontaktet mange kunstnere og mange kunstnere har kontaktet meg. Alt er tuftet på frivillighet, forteller Lillefjære, og legger til:

– Med så mange kunstverk må det bli en lynauksjon, ellers vil vi holde på hele kvelden.

Listen av kunstnere er lang og inneholder kjente navn som Sverre Bjertnæs og Bjørg Thorallsdottir. Bjertnæs har både stilt ut sammen med Bjarne Melgaard og hatt separatutstilling i New York. Allerede før åpningen av separatutstillingen hadde han solgt bilder for nærmere to millioner kroner. Bjørg Thorallsdottir har stilt ut på Galleri Osebro flere ganger og gjør stor suksess både med bilder, bøker og «Lykkebobler».

Lokale bidrag

Andre navn på listen er tekstilkunstner Anne Stabell, bildekunstner Åsne Margrete Reiten og Vibeke Lillefjære fra Skien, Pål Gunnæs fra Siljan, Marit Saxegaard og Jan Erik Fillan fra Porsgrunn, Anette Kjellemyr fra Bamble og Thore Sveberg fra Kragerø. Han stiller med maleriet «Uro».

- Jeg ville gjerne hatt ham med på den forrige utstillingen jeg kuraterte, men da kunne han ikke. Jeg er glad for at han svarte ja nå. Maleri, trykk, foto, tegninger, glasskunst, tekstilkunst og keramikk skal under hammeren. 16. og 17. oktober kan bildene beskues i de gamle lokalene til Norli i Henrik Ibsensgate. Søndag 18. oktober er selve auksjonen.

– Jo flere vi er sammen, jo mer får vi til. Men dette handler ikke om oss. Vi har et overordnet mål, og det er å hjelpe folk som desperat trenger det.

Oppmerksomhet

Vibeke Lillefjære håper mange kommer og byr på bildene. Under intervjuet fortsetter det å tikke inn meldinger fra kunstnere som ønsker å donere kunstverk til det gode formålet.

– Det er fortsatt mulig for kunstnere å gi sitt bidrag, men det hjelper ikke om mange kunstnere bidrar, dersom ikke folk kommer og byr på bildene. Vi er helt avhengige av publikum, og her har folk muligheten til å gjøre et skikkelig kupp, samtidig som de støtter en god sak, understreker Lillefjære. Millioner av mennesker fyller flyktningleirene i nærområdene. Selv om pengegaven kan virke som en dråpe i havet, synes skienskvinnen det er viktig å gjøre noe.

– Det hjelper ikke å sitte og snakke om hvor fryktelig det er. Vi prøver i alle fall å gjøre noe. Jeg synes ikke mediene har informert så mye om situasjonen i flyktningleirene, og håper dette initiativet kan føre til mer oppmerksomhet rundt det.