– Anita Kåss har vært her i 10–12 år, og har alltid vært interessert i revmatologi. Arbeidet hennes har vekket interesse nasjonalt og internasjonalt, og vi visste at dette hadde et potensial. At vi nå har fått framforhandlet en avtale med et stort internasjonalt selskap er stort, sier direktør Terje Danielsen ved Betanien hospital i Skien.

– Dette er den største lisensavtalen gjort av et norsk sykehus noensinne, sier administrerende direktør Ole Kristian Hjelstuen i Inven2 til Finansavisen. Inven2 arbeider med kommersialisering av norsk sykehusforsking.

800 millioner kroner

Kåss har utviklet en hormonbasert medisin mot leddgikt, psoriasis og MS, sykdommer som rammer rundt seks prosent av befolkningen i Norge. Målet er om noen år å ha kjørt nok studier til en FDA-godkjenning i USA og Europa. Testresultater viser ifølge Kåss effekt etter fem dager, mot normalt 12 uker for dagens medisiner på markedet. Det vakte internasjonal oppsikt, og nå har det japanske selskapet Astellas betalte 800 millioner kroner for lisensavtalen til patentet.

TA har tidligere omtalt Kåss sitt arbeid med medisinen. Blant annet da forsøkspasient Leiv Bjørge fra Seljord ble behandlet for leddgikt med gode resultater

– Det beløpet som er nevnt er ikke penger som vi har nå. Vi har ikke planlagt med en eneste krone av dette, men om forskinga fører fram, og medikamentet blir godkjent, kan det gi oss inntekter. Dette er inntekter som vil bety mye for Betanien, og vi håper å kunne fortsette med mer forsking, og bygge videre på forskingen til Anita, sier Danielsen.

Det er også en provisjonsavtale knyttet til medisinen, som både Kåss og sykehuset Betanien, der hun jobber, vil få en andel av.

Hektisk

TA fikk være med da Anita Kåss fullførte doktorgraden med en 3,5 timer lang disputas i 2015. Også da vakte resultatene internasjonal oppsikt, og professorene mente arbeidet kunne resultere i en nobelpris.

Tirsdag formiddag hadde hovedpersonen selv ikke ennå klikket seg inn på nettavisene. Da Finansavisen avslørte lisensavtalen til en verdi av 800 millioner kroner, sto ikke telefonen stille, og medietrykket var stort.

Ektemannen Robin er ordfører i Porsgrunn, og paret har tre barn. Forskingen til doktorgradsarbeidet gjorde hun i kombinasjon med full jobb på Betanien hospital. Hun er stolt over at arbeidet nå har ført fram til en lisensavtale.

– Arbeidsukene mine? Jeg jobber så mye som jeg vil, og det er ganske mye, smiler Anita Kåss.

– Karrieremessig er ikke doktorgraden det viktigste for meg. Drivkraften er nysgjerrighet og mulighet til å gjøre en forskjell. Forskingen har åpnet for flere spørsmål. Med lovende resultater av den hormonhemmende behandlingen, kan vi kjøre langtidsstudier. Jeg ønsker å fortsette med forsking, har Kåss tidligere sagt til TA.

Rettigheter

– Vi eier rettighetene, men Kåss har også rettigheter som oppfinner gjennom en avtale mellom oss. Hvor stort det blir avhenger av om medisinen kommer på markedet, men dit er det fortsatt langt fram, sier direktør Danielsen ved Betanien.