Breivik gjorde nazihilsen igjen

SKIEN  20170110.
Ankesaken til Anders Behring Breivik mot staten.
Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Ankesaken starter i Skien fengsel tirsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

SKIEN 20170110. Ankesaken til Anders Behring Breivik mot staten. Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Ankesaken starter i Skien fengsel tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

(NTB) SKIEN: Anders Behring Breivik gjorde igjen nazihilsen da ankesaken om soningsforholdene i Skien fengsel.

DEL

Breivik henvendte seg til fotografene da han gjorde hilsenen. Iført svart dress og hvit skjorte ankom Breivik rettssaken uten håndjern tirsdag.

Dommer Øystein Hermansen ba Breivik om å ikke gjenta nazihilsenen.

– Det er krenkende atferd overfor rettens verdighet og er også forstyrrende for det vi skal behandle her, så jeg ber om at du ikke gjør det flere ganger, sa Hermansen.

Oppsikt

Det vakte internasjonal oppsikt da staten i fjor ble dømt for å ha utsatt Breivik for umenneskelige og nedverdigende soningsforhold. Staten ble samtidig frikjent for å ha krenket Breviks rett til privatliv ved for streng brev- og besøkskontroll.

Tirsdag starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Som i fjor er gymsalen i Skien fengsel omgjort til en provisorisk rettssal i forbindelse med saken.

Lagdommer Øystein Hermansen, lagdommer Jørgen Brunsvig og konstituert lagmann Kjersti Bruun Nygaard er oppnevnt som dommere i saken.

Befaringer

Rettssaken startet formelt mandag med en lukket befaring på Ila fengsel- og forvaringsanstalt i Bærum, hvor Breivik satt fengslet de første årene etter at han ble pågrepet på Utøya 22. juli 2011. Tirsdag starter rettsdagen med en tilsvarende befaring i høysikkerhetsavdelingen i Skien fengsel, hvor Breivik har sittet siden høsten 2013. Totalt har Breivik sittet fem og et halvt år i fengsel siden han ble pågrepet etter terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet i 2011. Breivik drepte 77 mennesker under de to angrepene.

Høyreekstrem hilsen

Det er satt av seks dager til rettssaken. Hele tirsdag ettermiddagen er satt av til statens innledningsforedrag ved regjeringsadvokat Frederik Sejersted.

Under forrige rettsrunde valgte Breivik å heve armen i det som ble tolket som en høyreekstrem hilsen første dagen. Han sluttet å bruke hilsenen etter at både dommeren og hans advokat Storrvik ba han om å ikke gjøre det.

I dag startet han altså ankesaken med å gjenta hilsenen.

Artikkeltags