Vil ha ny vurdering av lukkede dører i Breivik-saken

Gymsalen i Skien fengsel skal gjøres om til rettssal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix (Foto: Poppe, Cornelius)

Gymsalen i Skien fengsel skal gjøres om til rettssal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix (Foto: Poppe, Cornelius)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening ber Oslo tingrett om å vurdere på nytt om det er nødvendig å lukke dørene under deler av Anders Behring Breiviks rettssak mot staten neste uke.

DEL

Onsdag sa Oslo tingrett at pressen ikke får være til stede under befaringene på høyrisikoavdelingene i Ila og Skien fengsler, der Breivik har sittet siden han ble pågrepet.

Pressen kan ikke anke avgjørelser om lukkede dører i rettspleien. De to presseorganisasjonene sendte derfor i helgen et brev til Oslo tingrett der de ber retten vurdere saken på nytt.

Vil ha med representant

Blant annet foreslår organisasjonene en såkalt pool-ordning, der én journalist eller fotograf får bli med på befaringen på vegne av resten av pressen.

Breivik har saksøkt staten fordi han mener soningsforholdene hans bryter med menneskerettighetene.

– Slik vi ser det, er befaringen av særlig allmenn interesse, ettersom de konkrete soningsforholdene, slik vi oppfatter det, er kjernen av selve søksmålet, heter det i brevet.

Ønsker åpenhet

Breiviks advokat Øystein Storrvik ønsker mest mulig åpenhet om saken, men sier han tar Oslo tingretts beslutning om lukkede dører til etterretning.

– Motparten hadde innvendinger mot det å gå rundt i fengselets sikreste soner, og det har jeg ikke hatt forutsetning for å mene noe sterkt om. Slik saken er lagt opp vil uansett pressen og allmennheten få et godt bilde av hvordan han har det, sier Storrvik til NTB.

Organisasjonene ber også retten vurdere på nytt om enkelte vitneforklaringer kan kringkastes. (©NTB)

Artikkeltags