Han er Breiviks ukjente besøksvenn

Prest Tormod Klovning fra Skien. ARKIVFOTO: Anne Lill Aas

Prest Tormod Klovning fra Skien. ARKIVFOTO: Anne Lill Aas

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Teolog Tormod Klovning fra Skien er Anders Behring Breiviks til nå ukjente besøksvenn.

DEL

Det kommer frem av listen over personer som skal vitne i ankesaken i Skien fengsel.

Fredag ettermiddag skal han fortelle om soningsforholdene og sitt profesjonelle forhold til massedrapsmannen.

Snakker gjennom glassvegg

Anders Behring Breivik soner i avdelingen for særskilt høy sikkerhet i Skien fengsel. Han er den eneste innsatte i en avdeling med tre celler og har liten kontakt med andre bortsett fra besøksvennen, fengselsbetjentene og sine advokater. Besøksvennen er ett av tre nye vitner i saken.

Klovning er teolog og tidligere offiser. Han skal være aktiv i trosopplæringen i Skien menighet og har en rekke frivillige verv.

Han har vært profesjonell besøksvenn for Breivik i snart tre år. Tidligere var han i fengselet hver 14. dag, men de siste månedene er dette økt til hver uke. Nå møtes de to en time i uka. Samtalene mellom Klovning og Behring Breivik foregår gjennom en glassvegg.

Besøksvennen blir et sentralt vitne i ankesaken for staten. Med sin bakgrunn kan han trolig fortelle mye om Breiviks psykiske helse og hvordan den har utviklet seg med tanke på mulige soningsskader. Det er satt av 50 minutter til denne forklaringen.

Lange samtaler

Anders Behring Breivik gir uttrykk for at han setter stor pris på de ukentlige samtalene med sin profesjonelle besøksvenn.

– Han er ekstremt oppegående, og jeg setter stor pris på ham som person, sa Breivik da han kort kom inn på samværet med en profesjonell besøksvenn som er leid inn for å avhjelpe isolasjonsbelastninger i fengselet, sa Breivik i retten i dag.

– Men samværet begrenser seg, det blir ikke en meningsfull relasjon. Han er en person som blir betalt for å snakke med meg, og alt han sier blir rapportert. Jeg kan ikke være fortrolig med ham, og han kommer aldri til å invitere meg i juleselskap, sa Breivik, som likevel understreket at han setter stor pris på å snakke med besøksvennen, melder NTB.

TA har gjort en rekke henvendelser til Klovning de siste dagene. Disse er ikke blitt besvart.

Artikkeltags