Det er vel å merke hvis du er elektronisk bruker og mottar skattemeldingen, altså den tidligere selvangivelsen, på for eksempel Altinn. Da kun du vente det et varsel når du kan gå inn og sjekke.

4. april starter også utsendelsen av skattemeldingen i posten, til alle de som fortsatt mottar papirutgaven.

Felles for begge utgavene er at du får en oversikt over hva du ligger an til å betale i restskatt, eller motta tilbake etter at alle de kjente partene har sendt inn sine opplysninger om deg: Arbeidsgiverne, bankene, kredittselskapene, barnehagene osv. Alle disse skal du ha mottatt fra hver enkelt innen 15. februar i år.

Så er det som vanlig opp til deg å sjekke at alt er i orden, og legge inn det måtte ha av andre ting og endringer, som skatteetaten ikke har fått med seg: Aksjetap, boligsalg, inntekter fra utleie av eiendom, pendlerfradrag og lignende.

Ifølge Huseiernes Landsforbund er det all grunn til å sjekke nærmere om eiendomsskatten er riktig rapportert inn, spesielt hvis du har fått ny bolig.

Flere nye poster

Fristen for å levere er som vanlig 30. april for privatpersoner, og 31. mai for næringsdrivende, og leverer du ikke innen fristene for deg selv, blir den regnet for å være godkjent. Næringsdrivende må alltid levere sin skattemelding.

Skatteoppgjøret utbetales i mange omganger. De første får sine penger utbetalt 27. juni, og det er flertallet. Felles for alle disse er at de er elektroniske brukere. De som fortsatt leverer på papir, får ikke sitt skatteoppgjør før tidligst 1. august. Deretter blir det fortløpende utbetalt fram til oktober. Bor du i utlandet, er det siste utbetaling som gjelder, 24. oktober.

Her er noen nyhetene i årets skattemelding:

■ Feltet for merknader er tatt bort: Du må sende eventuelle kommentarer til skatteetaten som vedlegg. Det får Skattebetalerforeningen til å reagere. De mener det er en fare for at folk går glipp av penger de skulle hatt igjen (ekstern lenke).

■ Du skal fylle inn dine barns fødselsnummer hvis det er behov.

■ Det er kommet inn en ny post om utbetaling fra avtaler om individuell sparing til pensjon.

■ Nå er det to felt for kost/diett ved arbeidsopphold utenfor hjemmet: Etter sats og etter faktiske kostnader

■ Under fradrag for reise til og fra arbeidssted har det kommet en ny post for flyreiser

■ Det har kommet e ny post for fradrag for kjøring til og fra barnehage, dagmamma og SFO

Viktige frister og forarbeid

I tillegg er det for skattemeldingen 2017 for første gang mulig å føre opp informasjon som handler om aksjesparekonto, en ordning som ble innført i september. i tillegg er det mulig å få fradrag for investeringer i oppstartsselskap etter at det ble innført en skatteinsentivordning for dette fra 1. juli i fjor. Denne posten er forhåndsutfylt hvis fradraget er meldt inn av investeringsselskapet.

Her er noen andre datoer det kan være lurt å huske:

31. mai: Fristen for å betale inn restskatt slik at du unngår renter.

20. august: Første frist for å betale restskatt. Dersom du skylder mer enn 1.000 kroner deles summen opp i to.

Er din livssituasjon med jobb, familie og bolig endret i løpet av 2018 eller blir det i 2019?

Da er kanskje den viktigste jobben du kan gjøre noe som skjer allerede i desember. Da er nemlig skattekortet ditt klart for 2019, og da kan du gjøre et forarbeid slik at skatteoppgjøret blir mer riktig for 2019. Har det skjedd store endringer allerede i 2018, kan du gjøre endringer for i år.

PS! Har du endret kontonummer siden i fjor? Da kan det være lurt å melde fra om det til skatteetaten innen 15. mai, slik at penger du har til gode blir utbetalt til deg, og du slipper å vente.