Som TA skrev på torsdag er Kapital-redaktør Trygve Hegnar i ferd med å selge Fyresdal Turisthotell samtidig med at paret undertegner leiekontrakt på bruk av rullebanen med Fyresdal kommune.

Det er to meget sympatiske og aktive nederlendere som nå er i ferd med å slå rot i bygda. Sent torsdag kveld kom de på sitt tredje besøk for å signere kjøpet av hotellet og undertegne leiekontrakt for rullebanen

- Vi har sagt opp jobbene våre og solgt huset i Eindhoven. Denne gang er vi kommet til Fyresdal for å bli og vi regner med å signere hotellkjøpet og leien av rullebanen i løpet av meget kort tid, sier Toncko Zwolsmann til TA.

FLY OG HOTELL

Ideen om å operere en rullebane begynte for ti år siden. Toncko Zwolsmann, som er en ivrig pilot av glidefly, oppdaget på sine mange reiser omkring på europeiske flyplasser at det var svært få steder hvor pilotene og andre i flymiljøet kunne ta med seg familien for innkvartering.

Dette fikk ham til å lete etter aktuelle flyplasser. På internett kom han over Fyresdal flyplass og det tok ikke lange tiden før han var i kontakt med kommunen. Noen måneder senere ble han gjennom direktør Isak Rosenvold ved Innovasjon Norge Telemark kjent med at Fyresdal Turisthotell muligens var til salgs.

- Vi skal tilby en pakke som er bygd rundt operasjoner på flyplassen, men selvsagt henvender vi oss også til ordinære hotellgjester. For oss dreier det seg ikke om å selge et rom men opplevelser, understreker, Zwolsmann.

FLYPAKKE

Det nederlandske paret har kalt sitt prosjekt Airparc Fyresdal. De ønsker at folk som ikke er medlemmer av flyklubber skal få en følelse av hva det er å fly. Her i Fyresdal skal folk kunne delta på teoretiske flykurs og bli tatt opp i småfly hvor de selv får sitte ved spakene sammen med en erfaren pilot.

- Vi håper folk kommer sammen med sine familier og legger sin ferie her til spennende flytimer, sier Zwolsmann.

Han vet denne type tilbud er svært lite utbredt i Norge, men nedover på kontinentet er det mange småflyplasser som tilbyr slikt.

Toncko Zwolsmann og Rian Jacobs har vært aktive i det nederlandske flymiljøet i mange år og de har et betydelig nettverk i Europa. Rian Jacobs, som i mange år var sikkerhetssjef ved Eindhoven flyplass er overbevist om at mange småflyeiere vil komme til Fyresdal.

- Fyresdal kommune har alle ingredienser som skal til for å bli en suksess. En kombinasjon av flyging og fritid, komfortabelt hotell i imponerende omgivelser er nok for å tiltrekke europeiske gjester som vil legge igjen penger, mener hun.

Hvis rullebanen asfalteres ytterligere noen hundre meter kan større Fokker 50 med opp til 50 passasjerer tas ned. Paret akter å holde både hotellet og rullebanen åpent hele året.

- Den første tiden tror vi 90 prosent av gjestene kommer med bil og ti prosent med fly, men etter hvert vil flyoperasjonene øke, sier hun.

Flyplassen skal i sommerhalvåret være åpen for flyginger mellom 07.00 og 22.00. Inngående fly må være meldt til Oslo Kontroll 24 timer før landing. Toncko Jacobs sier rullebanen er utmerket for sitt bruk, men han regner med å oppgradere den for en halv million kroner de neste to årene.

For dem er Norge et spennende og eksotisk land, langt borte fra menneskemylderet i Nederland. De neste 14 dagene er paret under trening på Fyresdal Turisthotell og de vil lære alt om rom-service, matlaging, resepsjonstjeneste og servering. De er innstilt på å leve nøkternt de første årene.

- Vi får spise det som blir igjen på tallerkenene etter gjestene, smiler Rian Jacobs.

FINANSIERINGEN

Direktør Arve Giske som styrer hotellene i Hegnar Gruppen bekrefter overfor TA at de er villig til å selge hotellet, som har 40 rom og 13 leiligheter for syv millioner kroner. Finansieringen skjer med fem millioner kroner i lån fra Innovasjon Norge Telemark og ved at Hegnar gruppen utsteder en obligasjon på to millioner kroner som sannsynligvis løper over tre år.

- Vi tror det er sunt med lokalt eierskap og er innstilt på å selge, sier Giske.

Fyresdal Turisthotell hadde i 2003 driftsinntekter på rundt fire millioner kroner og gikk med underskudd. Giske vil ikke opplyse med hvor mye.

Toncko Zwolsmann synes løsningen med lån fra Innovasjon Norge Telemark og obligasjon er god. Han og Rian Jacobs spytter inn rundt en million kroner i driftskapital.

- Vi regner med å overta hotellet i september eller oktober og drifte rullebanen fra neste vår, sier de.