Nå skal alle ha dette

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Salget av flyte- og redningsvester har økt kraftig etter at det 1. mai ble innført påbud om bruk av flyteplass i småbåter.

DEL

Redningsselskapet har så langt i år solgt fire ganger så mange flytevester som på samme tidspunkt i fjor.

– Årsakene er nok flere: En flott sommer i fjor har gjort at flere har fått smaken på båtlivet. I tillegg kommer selvsagt vestpåbudet, som nok bidrar til at mange vil «oppgradere» flyteplaggene sine, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet til NTB.

Kjeder som XXL og Clas Ohlson, som også selger store mengder flyteplagg, melder om salgsøkning på henholdsvis 48 og 76 prosent hittil i år.

– Det er nok påbudet som gjør at folk kjøper inn flere vester nå. Det er todelt: De ønsker seg en ny, mer behagelig vest når de først skal bruke den hele tiden. Dessuten er det en økt bevissthet rundt sikkerhet og at de vestene man har om bord skal være formålstjenlige, sier kjededirektør Anders Fjeld i XXL.

Høyere krav

Tidligere var det tilstrekkelig at det var flytevest til alle om bord i småbåter, men fra 1. mai må vestene være på. Det har nok gjort at mange voksne har oppgradert vestene om bord fra sittepute til plagg, og da har de funnet ut at vesten var litt klumpete å ha på seg:

– Nå som de må ha dem på, bytter de ut med en som er mer komfortabel. Vi har størst økning i salget av kvalitetsvestene som er lette og behagelige å ha på seg, sier Krangnes.

Anders Fjeld har over flere år har sett en dreining fra de klassiske vestene med krage til de noe tynnere flytevestene og derfra til de oppblåsbare vestene, som ligger som en pølse rundt nakken og over skuldrene:

Kommunikasjonsrådgiver Camilla Tully hos Clas Ohlson ser samme trenden:

– Vester selger bedre nå enn før over hele landet. Vi selger naturligvis flere vester i nærheten av kysten, og Stavanger ligger helt på topp.

Flinke folk

Skipsfører Rani Skoubo på redningsskøyta Bergesyn d.y. passer på i Oslofjorden og er stasjonert ved Oscarsborg. De har som primærmål å redde liv, dernest verdier og skøyta har kjørt mer enn 500 oppdrag i Oslofjorden de siste årene.

– Det overordnede inntrykket er at folk er ganske flinke med vest, spesielt unge er fornuftige. Men samtidig er det alltid noen som ikke har på vest, og vi håper at de følger etter nå, sier Skoubo.

Hittil i år har 22 personer omkommet i drukningsulykker mot 26 personer i samme periode i fjor, viser oversikten fra Norsk Folkehjelp.

I fjor druknet 113 personer i Norge. Av disse var 15 kvinner og 83 menn over 15 år. Av 21 personer som i fjor druknet i forbindelse med bruk av fritidsbåt, var alle menn.

Artikkeltags