Skole til en halv million per elev

FELLESROM: – Skolen har vært veldig mørk uten fellesareal. Nå blir det aula med sittegrupper, sier rektor Jørn Thollefsen (til h). Ordførerkandidaten for Ap er glad for et løft på skolen.

FELLESROM: – Skolen har vært veldig mørk uten fellesareal. Nå blir det aula med sittegrupper, sier rektor Jørn Thollefsen (til h). Ordførerkandidaten for Ap er glad for et løft på skolen.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SILJAN: Nyoppusset ungdomsskole for 88 elever til skolestart. Åtte nye sengeplasser og dagsenter for eldre. Den lille kommunen gjør store grep til over 70 millioner kroner.

DEL

Ifølge tall fra Kostra, som har styringsinformasjon om kommunal virksomhet i Norge, var netto lånegjeld per innbygger i Siljan 22 000 kroner i 2012 før prosjektene startet.

– Vi har ligget veldig lavt på lånegjeld per innbygger. For 2014 var tallet 30 600 kroner per innbygger. 52 200 kroner er snittet i netto lånegjeld for 2014 i kommunegruppen, som Siljan sammenlikner seg med, sier ordførerkandidaten for Ap i Siljan, Dag Jøran Myrvang, om den nøysomme økonomistyringen.

Politisk enighet

Mens innbyggertallet gikk ned med 52 i fjor og kommunereformen fører til mange politiske meninger også i Siljan, har politikerne vært enige om de store linjene. Oppussing av Siljan ungdomsskole til 45 millioner kroner ble enstemmig vedtatt. Den samme enigheten viste seg i utbygging av Siljan sykehjem for 27 millioner. Mens 88 elever, rektor og 14 ansatte kan ta i bruk den nye skolen med nytt tilbygg 17. august, begynner byggeperioden ved sykehjemmet i september. Det skal bli utvidet med åtte nye sengeplasser og et dagsenter. Totalt koster de to prosjektene drøyt 70 millioner kroner.

– Dette er mye penger for Siljan kommune, men det var på tide med oppgraderinger på skolen. Dagens teknologi krever en ny standard. Oppussingen har foregått i et år, forklarer Myrvang og rektor Jørn Thollefsen.

– Den nye fløyen i to etasjer har aula, toaletter inne i bygningen, sittegrupper som gir elevene et samlingssted og bibliotek. Skolen blir fullt digitalisert, forklarer rektor.

Ønsker ny barnehage

– Det skjer mye i Siljan nå og planer ligger klare for flere prosjekter, legger Myrvang til. Ordførerkandidaten for Ap ser gjerne at hans parti fortsetter tradisjonen i kommunen og håper på en sjuende periode med Ap-ordfører i Siljan.

– Vi går til valg på å bygge en barnehage i sentrum. I dag har vi tre barnehager, sier Myrvang. Austad og Opdalen vil da avvikles, mens Loppedåpan fortsetter.

– Det stemmer at vi har vært enige om skolen og sykehjemmet. Ny barnehage er vi nok mer i tvil om, sier ordførerkandidaten for Sp, Kjell Sølverød. Han frykter at en sentrumsbarnehage vil sette kroken på døra for alle de tre som drives i dag.

– Vi ønsker også sentrumssatsing, men i en annen retning, sier Sølverød.

Siljan blant de beste

Tross enkelte uenigheter om veien videre før kommunevalget, har Siljan kommune gjort mye riktig over tid. Det viser plasseringen av Siljan på sjuende plass i Kommunebarometeret over de 10 beste kommunene i landet, målt og rangert på områder som grunnskole, barnevern, kultur og økonomi.

– Analyser viser at vi passerer 100 ungdomsskoleelever i 2021, sier rektor, som tror ny skole kan trekke nye innbyggere.

Artikkeltags