- Send eldre i fengsel og de kriminelle på pleiehjem!

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Statsminister Jens Stoltenberg settes til veggs om sykehjemsløftet og har havnet i en formidabel facebookstorm.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

En ironisk kommentar som har versert på Facebook fant søndag fram til statsministerens profil, hvor responsen har eksplodert.

«Send eldre i fengsel og de kriminelle på pleiehjem! De gamle vil da få varm mat, tilgang til bad, hobbyer og gåtur. Ingen vil rane dem og de får penger i stedet for å betale for seg!! De kriminelle kan få kald mat, ingen penger, være helt alene, bli slukket lyset for kl. 20:00 og få dusje en gang i uka», skriver Glenn Robert på Facebook-siden til Jens Stoltenberg.

I 2010 lovte regjeringen full sykehjemsdekning innen 2015 og 12.000 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger.

Dette hårete løftet ble i sin tid fremsatt gjennom statssekretær Ragnhild Mathisen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Luksusfengsel

Så langt er det bygget kun 1000 nye sykehjemsboliger. Samtidig, i en artikkel i The Guardian den 18. mai i år, er Halden fengsel, bygd i 2010, kåret til «det mest humane fengslet i verden» og har etter hvert blitt et symbol på myten om hvor godt innsatte i norske fengsler har det.

Fengslet kostet 1,3 milliarder kroner og har innsatte som er dømt for voldtekt, mord, og pedofili. Fengslet kan friste med gitterfrie vinduer, flislagte bad, fine farger og nymotens elektronikk. Veggene i fengselet er utsmykket med 6,1 millioner kroner.

De fine omgivelsene har riktignok gjort innsatte fornøyde og antall voldsepisoder mot de innsatte er lav. Men flere mener de eldre burde få minst like god service.

Til nå har Glenns Robert innlegg fått 41.000 likes. Jens Stoltenberg har ikke svart på innlegget, men det har over 1100 andre som følger med på statsministerens Facebook-side.

Støtte hos helsefagarbeidere

Flere av dem som kommenterer opplyser at de jobber i helsesektoren. Enkelte føler seg truffet, og påpeker hvor tung jobben deres er. Men flere gir utspillet i hvert fall delvis medhold. Her er noen av dem:

«Jeg jobber på sykehjem og jeg er faktisk enig med han som har skrevet dette. Maten er dårligere enn r*var og bemanningen er altfor dårlig til at vi som er omsorgsarbeidere får gitt den pleien vi vil. Men det er vel aldri penger nok til det?», skriver Anita M. Eros.

«Jeg jobber også i helsevesenet og jeg tror ikke dette var noe slags kritikk til oss på gulvet. Vi jobber så fort og godt vi kan, og har noen noe å klage på, så får de ta det høyere opp på systemet, tenker jeg. Jeg synes det var et godt innlegg som er satt litt på kanten», skriver Mary Emilie Kjernsvik.

Andre skriver:

«Poenget er at man burde ikke ha en slik prioritering i samfunnet at man gir bedre behandling av kriminelle enn de eldre. Det blir for dumt når de får gratis utdannelse og tilgang til internett. Rehabilitering er greit det, men det må jo gjenspeile straffen også», skriver Tor-Arne Røstad.

- Gedigent løftebrudd

KrFs parlamentariske leder, Hans Olav Syversen, har tatt opp mangelen på sykehjemsplasser med regjeringen og forstår godt at folk reagerer på denne måten.

- Dette dreier seg helt klart om et gedigent løftebrudd. Flere sykehjemsplasser er noe som ble forkynt i valgkampen, men siden har det blitt tyst som graven, sier Syversen til Nettavisen.

Han sier at problemet er at kommunene er svært presset økonomisk og satser på hjemmebaserte tjenester siden de ikke tør å investere i nye bygg.

Hittil har regjeringens grep vært å gi kommunene 4000 kroner i bot pr. døgn hvis de ikke har et tilbud til eldre og pleietrengende etter fullført behandling på sykehus.

- Nå må det gå opp for regjeringen at det ikke er samsvar mellom løftene og realitetene. Den statlige utbyggingsstøtten må opp, sier han.

- Handlingen uteblir

Helsepolitisk talskvinne Kari Kjønaas Kjos i Frp mener Jens Stoltenberg og Regjeringen må ta det folkelige engasjementet på alvor.

- Det er ikke rart at folk reagerer og engasjerer seg. I 2005 lovet Stoltenberg at eldreomsorgen skulle skinne. I 2009 laget de en verdighetsgaranti uten innhold. Samtidig har de stemt ned en rekke forslag fra Frp som ville betydd en kraftig utbygging av sykehjemsplasser og langt bedre omsorg for våre eldre.

- Det virker som Jens Stoltenberg kun er opptatt av eldreomsorg når det er valgkamper. Da trekker de store ord fram for åpne kamera, mens handlingen uteblir i etterkant, sier hun.

Kjos etterspør en omfattende eldrereform som setter gir de eldre rettigheter og valgfrihet.

- Vi må innføre lovfestet rett til sykehjemsplass, samtidig som vi må slippe alle gode krefter til i omsorgen får våre eldre. Både private, ideelle og offentlige aktører må bidra, slik vi gjorde med barnehageforliket.

Artikkeltags