Gå til sidens hovedinnhold

Grendelag føler seg lurt etter nazimøte

Artikkelen er over 5 år gammel

SELJORD: Grendelaget på Vefall fikk opplyst at lokalene deres skulle benyttes av en familie som skulle besøke Dyrskun. Det som skjedde på innsiden var noe ganske annet.

Det var nemlig ingen familie, med planer om å besøke landbruksmessen Dyrskun, men den nazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» som hadde samlet medlemmer fra både Norge og Sverige for å holde kampdager i grendehuset.

Det var torsdag forrige uke at TA skrev at den nazistiske organisasjonen hadde samlet medlemmer på "et lite tettsted" i Telemark. Etter det TA erfarer deltok mellom 20 og 40 personer på Motstandsbevegelsens kampdager.

Les saken: I dette huset holdt ny-nazistene treningsleir

Samme dagen ble også Grendelaget på Vefall oppmerksomme på at det var deres grendehus som var benyttet den aktuelle helga. Det forteller leder i grendelaget, Lene Braaten, til TA tirsdag kveld.

– Styret var ikke kjent med formålet for leia før vi leste om det i media, forteller hun.

Leid av privatperson

– Vi fikk opplysninger om at bygget skulle brukes av en familie som kom på besøk i Dyrsku'n-helga.

Hun legger til at det var en privatperson fra distriktet, som leide grendehuset helga 9.-11. september.

Les også: Her trener nynazistene i Telemark - og nå varsler de stor demonstrasjon

Braaten kan ikke svare på om vedkommende har leid grendehuset ved tidligere anledninger da hun ikke sitter med denne oversikten selv.

– Føler dere dere lurt?

– Ja, man kan vel si det på den måten ettersom han sa en ting og gjorde noe annet.

– Hvordan så det ut etter dem?

– Det så ut som hvem som helst hadde vært der - ryddig og fint.

TA forsøkte tirsdag kveld også å få opplysninger rundt grendehusets kontakt med politiet om saken. Det ønsker ikke Braaten å kommentere på nåværende tidspunkt.

Planlegger homo-demonstrasjon

Den nordiske motstandsbevegelsen er for øvrig den samme organisasjonen som spredte homohat i forbindelse med arrangementet SkeiveSørlandsdager i august. Gruppa hengte opp svarte bannere med budskap om å bekjempe homofile, de satte fyr på flere regnbueflagg og hang opp plakater i Kristiansand sentrum.

Under møtet i helga gjorde organisasjonen det klart at Norge kan forvente seg flere liknende demonstrasjoner.

– Det er med stolthet at jeg kan meddele at Den nordiske motstandsbevegelsen i Norge til neste sommer – midt i pride-festivalenes høysesong – vil arrangere en demonstrasjon i en norsk storby under parolen «Knus homolobbyen!", uttalte bevegelsens leder Haakon Forwald, ifølge frihetskamp.net.

Motstandsbevegelsen beskriver seg selv som en "nordisk militant-nazistisk organisasjon som vil skape en egen republikk bestående av nordiske land."