Saken om spiralnekt går til Høyesterett

Katarzyna Jachimowicz. Foto: Jarle Pedersen

Katarzyna Jachimowicz. Foto: Jarle Pedersen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

SAUHERAD: Katarzyna Jachimowicz mista jobben som fastlege i Sauherad kommune da hun nektet å sette inn spiral. Hun tapte i tingretten, men vant i Agder lagmannsrett. Nå går saken videre til Høyesterett.

DEL

Den katolske legen Katarzyna Jachimowicz ble sagt opp fra sin stilling som fastlege i Sauherad i Telemark i desember 2015 fordi hun av samvittighetsgrunner nektet å sette inn spiral på kvinner. Jachimowicz gikk til sak mot kommunen. Hun tapte i tingretten, men Agder lagmannsrett omgjorde dommen.

Høyesterett har nå bestemt at den vil prøve spørsmålet, men vil ikke behandle erstatningskravet som legen også rettet mot kommunen. Lagmannsretten nektet nemlig legen erstatning fra kommunen fordi den kom til at konklusjonen om å trekke fastlegeavtalen tilbake ikke skjedde ved uaktsomhet.

Agder lagmannsrett konkluderte under dissens med at en fastlege med samvittighetsforbehold ikke kan fratas avtalen ved å reservere seg mot å sette inn spiral, så lenge det ikke går ut over pasienters mulighet til å få satt inn spiral hos en annen lege.

Artikkeltags