Gå til sidens hovedinnhold

Testet ut ny ovn - det gikk ikke etter planen

Artikkelen er over 5 år gammel

SAUHERAD: Gammel som ung pustet inn røyk ved Sauherad skole forrige mandag. Nå er flisfyringsovnen stengt inntil videre.

Ungdom, lærere, og folk som avga stemme på samfunnshuset, ble delvis gasset forrige mandag.

– Det var en kombinasjon av våt flis og et lavt effektuttak. Det ble dermed så lav temperatur i fyrkjelen at det kom røyk, sier entreprenør Kjell Tore Grøgard. Samme dag fikk han beskjed av kommunen om å stenge flisfyringsanlegget. Han avviser at det var uforsvarlig å fyre opp i skoletida selv om anlegget ikke var ferdig.

– Var det kommunen som ba deg sette i gang så tidlig?

– Det var et behov for en innkjøring og testing av anlegget. Vi så at ting ikke fungerte som de skulle og har nå stoppet det.

– Er det vanlig å sette opp et slikt anlegg i en skolegård?

– Vi har forholdt oss til tomta kommunen har kommet med. Det har blitt satt opp flisfyringsanlegg på skoler før, sier Grøgard, men har ingen eksempler her og nå.

Fikk feil deler

Han mener at det i utgangspunktet ikke var noen problemer med å fyre opp så tidlig.

– Hadde vi hatt fullt effektuttak hadde vi kun sett varmebølgene, sier Grøgard, og legger til at det var feilleveranser som var skyld i at man ikke hadde fått montert opp pipesystemet.

Flisleveransen skal som regel skje før sju om morgenen, eller etter klokken 16 på ukedager.

– Siloen er såpass stor at det trengs kun en til to leveranser i uka når det er på sitt kaldeste. Det kan variere, men om sommeren holder det med leveringer hver 14. dag.

Ifølge Grøstad kommer flisen til å fraktes fra Sigdal til Gvarv. Et kjapt nettsøk viser at det er minst 100 kilometer en vei.

– Vi kommer til å hente flis fra Sigdal det første året, men vi er i kontakt med lokale leverandører, så får vi se hvordan vi gjør det neste år.

Flisfyringen er ikke klar før over høstferien. I løpet av ferien koples barneskolen på varmeanlegget. Inntil videre bruker man en backupløsning med oljefyring for å sende varme til omsorgsboligene. Det vil være nødvendig med tak på anlegget før man kan fyre med flis.

- Har ikke fått noen informasjon

Kulturskolerektor Hilda Sørum er skuffet over manglende informasjon om flisfyring.

– Vi har ikke hørt noe om plasseringen på forhånd og vi har ikke fått komme til orde, sier kulturskolerektoren, som liker dårlig at flisleveransen skal komme i kjernetida til kulturskolen. Hun er overrasket over at kommunen har valgt å legge flisfyringsanlegget i skolegården, tett opp mot lokalene til kulturskolen.

– Jeg forventer at entreprenøren og kommunen kommer med en løsning som er til beste for elevene. Vi må heller ikke glemme at idrettslaget har mye aktivitet der på kveldstid, sier Sørum, og understreker at hun uttaler seg som kulturskolerektor, og ikke som kultursjef.

Sørum innrømmer at hun har vært bekymret for sikkerheten til elevene rundt det som har vært en byggeplass siden kulturskolestart.

– Jeg sitter med hjertet i halsen hver gang elevene skal inn i øvingskonteinerne. De ligger bak en svær jordvoll som ser løs ut. Jeg forventer at alt er sikret som det skal, sier Sørum.

Ifølge Kjell-Tore Grøstad har Arbeidstilsynet vært på stedet, men han hadde ikke blitt gjort kjent med brudd på arbeidsmiljøloven da TA pratet med han.