– Dette har jeg tenkt på lenge. Jeg har vært bekymra for han og er jo veldig glad i han, så det er moro at det har gått bra og at det er over, sier Speedys eier, Thomas Aarnes Timland, idet han henter dvergvaranen sin på Anicura Telemark dyreklinikk.

Tidligere i sommer oppdaget notoddenkaren at det var noe galt ytterst på kjæledyrets hale.

– Det var et sår som jeg tror kom etter bitt fra insekter som går nedi jordlaget i terrariet – i glassburet der han bor.

Da sårrensing ikke hjalp lenger leverte han den tre og et halvt år gamle øgla til dyreklinikken. Fredag ettermiddag fjernet veterinær Heidi Stenstad en liten del av halen.

Ikke bare-bare

Stenstad forteller at reptiloperasjoner byr på større utfordringer enn inngrep på vanlige pattedyr. 

– Den største utfordringen er narkosen. For det første er de jo avhengige av varme for at medisinen i det hele tatt skal tas opp i kroppen. De kan holde pusten kjempelenge – de kan faktisk slutte å puste i opp til 20 minutter. Det tar lang tid før vi vet at medisinene fungerer og at vi er helt sikre på at de sover.

Med Speedy ser det i alle fall ut til å ha gått smertefritt for seg. Selve inngrepet var ikke særlig kompliserte – kun en liten del av tuppen på halen ble fjernet. Stenstad har jobbet sju år i Skottland og England – der det hele tiden har vært lovlig å ha reptiler.

– Jeg har gjort denne typen operasjoner flere ganger tidligere. Speedy er en utrolig kjekk kar og har en flink eier. Det er superviktig at folk setter seg inn i riktig hold og pleie av reptiler og snakker med folk med erfaring når de vurderer å få det selv, understreker hun.

Ingen speedy recovery

Til tross for et navn som indikerer det motsatte, så vil det ta tid før Speedy er helt frisk. På halen har øgla to sting – de må sannsynligvis bli værende i seks uker. Timland ser fram til å dvergvaranen hjem igjen.

– Jeg er utrolig glad i han, vi er med hverandre hver dag, jeg hadde aldri trodd at reptiler kunne bli så tamme. Han har et rom i kjelleren der han får gå fritt og når han er fornøyd kravler han opp på armen min, avslutter han.

Varanus acanthurus, som den heter på latin, kan bli mellom 15 og 20 år gamle.