Da Google ringte var Bjørn sikker på at det var en spøk

På tur: Bjørn Heidenstrøm lager virtuell tracking av Sauherad og Telemark for Google. Vintermånedene skal han bruke til å få ordførere og rådmenn til å bli med på konseptet.

På tur: Bjørn Heidenstrøm lager virtuell tracking av Sauherad og Telemark for Google. Vintermånedene skal han bruke til å få ordførere og rådmenn til å bli med på konseptet.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SAUHERAD: Da personen i andre enden sa at han ringte fra Google trodde Bjørn Heidenstrøm det var en spøk.

DEL

Nei da, det var fra Google, og de hadde researchet Heidenstrøm. De visste om hans ekspedisjoner rundt halve jorda. De visste at han hadde fotografert, skrevet reiseartikler, og digitalisert turløyper for norske kommuner.

– Så fant de sikkert ut at jeg hadde fysikken til å gå en hel dag i naturen med et kamera på 22 kilo på ryggen.

Verdt 400 000

Kameraet ja. Det er verdt noen ord, og mye penger. Nærmere bestemt 400 000 kroner. De som kjenner Google street view, kjenner konseptet. På en kule er det installert 15 kameraer. Hvert kamera tar flere bilder i sekundet. Alt er samkjørt med GPS, og bildene lagres på en 450 gigabyte stor minnebrikke.

Den såkalte bildebobleteknikken gjør at folk kan se opp ned, bak, fram, ja, 365 grader for hvert sted.

– Google ønsker å få eksponere naturen og turmuligheter til folk, på samme måte som de gjør med street view. Mandagens tur var den første virtuelle turen i villmarka i Norge, sier Heidenstrøm begeistret.

Mandag gikk han fra Skien til Narefjell i Sauherad. 12 timer med fotografering ender med at folk fra hele verden kan ta del i turen på nett.

Norge i miniatyr

Målet er å lage virtuelle turer fra hele landet. Heidenstrøm, som er fra Herøya, var aldri i tvil om at Telemark og Sauherad var stedet å begynne.

– Telemark er Norge i miniatyr. I tillegg kjenner jeg til 75 turmuligheter i Sauherad. Det er rett og slett fantastisk her.

Han har allerede overbevist rådmann Hans Erik Utne om at turmuligheter på nett er bra både i folkehelseperspektiv og for å eksponere kommunen som turistdestinasjon. Heidenstrøm står fra før av bak nettstedet Opplev Sauherad og har fått støtte fra kommunen til å ta bilder på vegne av Google.

– 15 kroner i timen

De som tror at den tidligere Odd-spilleren blir rik på å jobbe for nettgiganten, tar feil.

– Jeg er avhengig av å velvilje og samarbeid med rådmenn og ordførere. Det er ikke lett, men det gjelder å få dem til å forstå at turmuligheter i kommuner på nett skaper interesse og inspirasjon. Det går på folkehelse og turisme.

Søkemotoren sørger for kameraet. Reiseutgifter får Heidenstrøm dekket gjennom samarbeid med Sauherad og andre kommuner.

– Når alt kommer til alt tjener jeg vel rundt 15 kroner timen. For meg er ikke det noe problem. Det viktigste for meg er å synliggjøre turmulighetene. Jeg tipper at Google fortsatt er litt usikre på hvordan de skal gjøre det i naturen. Så skal vi ikke glemme at de lar meg bruke et leketøy til 400 000.

Da TA traff han onsdag var han i ferd med å legge ut på en båttur fra Notodden til Ulefoss. Telemarkskanalen bidrar økonomisk.

– Fra jeg har sendt over bildene til Google skal de prosesseres og konverteres. Det tar tid, men om et halvt år kan hele verden finne koordinater og se turene virtuelt.

Artikkeltags