- Sats på thorium

Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Milliardær og styreleder i Orkla, Stein Erik Hagen, mener Norge bør satse på thorium som alternativ til olje og gass.

DEL

Hagen vil ta opp thoriumutviklingen på et styremøte i Orkla denne uka.

Han har selv satset på solenergi gjennom REC. Nå ber han statsminister Jens Stoltenberg sørge for at Norge får enda flere ikke-forurensende energibein å stå på.

- Norge bør i framtida basere seg på alle mulige alternativer til fossilt brensel. Vi er fra naturens side stilt slik at vi er blant de land i verden som har mest thorium, som kan brukes til atomkraftproduksjon. Det er et fortrinn vi bør utnytte, sier han til VG.

I så fall kan det gi en stor boom i Nome, som sitter på de største forekomstene verden.

FORSKNING

Styrelederen i Orkla mener Stoltenberg bør bruke deler av oljeformuen til å forske på thoriumteknologi for å hente miljøvennlig energi fra thoriumproduksjon.

- Jeg mener det bør inngå i en forskningssatsing på en rekke områder hvor vi kan bidra til energikilder som forurenser mindre enn dagens. Det gjelder sol, vind, bioenergi og andre alternative energikilder, sier han videre.

Hagen kaller motstanden mot atomkraft for fordommer.

- Der må det gjøres en jobb. Thorium kan erstatte uran, og gjøre atomkraft mye mindre farlig, framholder han.

Hagen mener fredagens nyhet om mulig kjernefysisk trussel på Kolahalvøya er et argument for at Norge må komme på offensiven.

BØR FÅ ATOMKRAFT

Hagen mener Norge bør kunne bygge atomkraftverk basert på thorium.

Han viser til at når Bjørseth og Thor Energy sier de kan ha atomkraftverk klar i 2017, synes han det er spennende.

- Det kan være fornuftig å bygge thoriumatomkraftverk i Norge. Det kan også hende at vårt bidrag er thoriumet som andre land kan utnytte. Jeg mener det er viktig at regjeringen går aktivt inn i denne prosessen, sier Hagen.

ØNSKER ATOMKRAFTVERK

Selskapet Thor Energy presenterte i forrige uke sine thoriumplaner. De ønsker å bygge to atomkraftverk innen 2017, som de mener vil kunne dekke 15 prosent av Norges energibehov.

Gründer Alf Bjørseth sa på et seminar nylig arrangert av Statkraft at reaktorer fyrt opp av thorium ikke kan smelte ned, og at thorium ikke kan brukes til atomvåpen.

Artikkeltags