Gå til sidens hovedinnhold

Sannidal-speidere hedret på jubileum

Artikkelen er over 12 år gammel

Lars Jacob Moe og Odd Hilmar Rødsvik ble i går tildelt Speiderbevegelsens hederstegn. Utmerkelsen får de to for sitt arbeid for speiderbevegelsen i Sannidal.

Svært mange hadde møtt fram på Sannidal bygdetun i går da speiderne i Sannidal feiret sitt 70-års jubileum. Kun noen ganske få innvidde visste på forhånd om at to tidligere speiderledere i bygda skulle hedres med Speiderbevegelsens hederstegn. Kun den ene av de to, Lars Jacob Moe, var til stede, Rødsvik var forhindret.

Begge de to har gjort en stor innsats for speiderbevegelsen i Sannidal, Rødsvik også for speiderbevegelsen i Brevik før han flyttet til Sannidal, framhevet kretsleder Hanne Birte Hulløen, som sto for overrekkelsen av utmerkelsene.

TID FOR MIMRING

Blant de mange som hadde funnet veien til Bygdetunet, var flere gamle speidere. Naturlig nok blir det mye mimring en slik dag når gamle speidere treffes.

Nå 84 år gamle Reidar Aabøe var med fra starten av. Sammen med den aldri så lite ynger Sigurd Haugom beundret de to gamle og nyere speiderbilder som var hengt opp for anledningen. De fant seg selv igjen på bilder fra slutten av 1930-årene.

At speiding er noe annet i dag enn for omkring 70 år siden, kan begge to skrive under på. Selv under krigen holdt speiderne i Sannidal det gående om enn i skjul. At visse speidere hadde kontakter med hjemmefronten hører med til historien.

FØDT SPEIDER

Det var sokneprest Torkell A. Tande som startet speiderbevegelsen i Sannidal for 70 år siden. Hva var vel mer naturlig enn at hans sønn, Johan Tande, ble valgt til å holde festtalen under arrangementet på Bygdetunet.

Tande junior holdt en frisk tale og trakk fram mange minner fra speidernes virke i bygda, og om samarbeidet med speiderne i Kragerø.

- Når jeg begynte i speideren? Nei, en kan vil si at jeg er født inn i den, var Tandes svar på når han startet som speider.

NATURSTI

Noe av det Lars Jacob Moe fikk hederstegnet for, er hans arbeid med speidernes natursti i Sannidal. I år ble dette etter hvert så tradisjonsrike arrangementet arrangert for 34. gang, og med nærmere 600 små og store deltakere.

- Dette må være ny rekord, og penger i kassa til speiderne, mener Moe.

Speiderne i Sannidal hadde for øvrig tilbrakt natt til søndag i lavoer på Bygetunet. Lørdag kveld feiret de jubileet med pizza.