Gå til sidens hovedinnhold

Saksøker staten etter arrestasjon

Artikkelen er over 7 år gammel

NOTODDEN/OSLO: Aust-Telemark tingrett mente politimannen påførte en 23-åring hjerneskade under arrestasjonen, politimannen ble frikjent i lagmannsretten. Tirsdag startet en ny runde i Oslo tingrett.

Mannen – som var 23 år da han ble arrestert 31. mai 2010 etter et hjemmeinnbrudd – ble arrestert og lagt i bakken. Noe som ifølge Aust-Telemark tingrett førte til hjertestans og påfølgende hjerneskade.

LES OGSÅ: Politimann frikjent etter hjerneskade

LES OGSÅ: Politimann dømt

LES OGSÅ: - Det er ikke så lett å glemme

Politimannen – som startet som politimann i 1978 – uttalte at han hadde gjort det samme igjen. Agder lagmannsrett mente man ikke kunne utelukke at mannens narkotikabruk kunne være hovedårsak – og frifant politimannen.

FIKSERT MAGELEIE

Den daværende 23-åringen var i alkohol- og amfetaminrus da han brøt seg inn i et privathus i Bø. Tre politimenn ankom etter hvert stedet og satte håndjern på mannen.

– Kampen fortsatte likevel. Han roterte rundt seg selv og reagerte ikke på smerte i det hele tatt, forklarte den daværende 54 år gamle politimannen.

En politimann setter beinlås på 23-åringen og 54-åringen legger mannen i såkalt fiksert mageleie. Det betyr at motstanderen ligger på bakken med brystet ned, mens man plasserer ett eller to knær i vedkommendes rygg. Det er en omstridt politimetode og politifolk i Norge fikk generell beskjed om å være forsiktig med dette grepet etter at Eugene Obiora fra Trondheim døde etter å ha blitt utsatt for metoden.

BEGGE BEINA I RYGGEN

– Jeg sitter med begge beina på ryggen hans. En av de andre politimennene sier at jeg ikke kan sitte slik og jeg flytter beina mine ut mot skuldrene hans. Plutselig opplever jeg at han blir stille, forklarte politimannen i Aust-Telemark tingrett. De andre politimennene startet gjenopplivning – som lykkes.

Den da tiltalte politimannen mente mageleiet kun hadde vart i ett sekund og antok tiden han hadde sittet oppå 23-åringen til under et minutt. Aktoratet – spesialenheten for politisaker – mente tiden var fire minutter.

Politimannen innrømmet han var klar over rundskrivet fra Politidirektoratet etter Obiora-saken, men forklarte at 23-åringen var som en vill rodeohest han ikke fikk kontroll over – og at det var derfor han hadde brukt grepet.

– Under samme forutsetninger hadde jeg gjort det igjen, sa han.

Før politiet ankom hadde huseieren for øvrig holdt mannen i sjakk i rundt 30 minutter.

– Det er rart jeg klarte det så lenge, mens tre politimenn med mannen i håndjern ikke gjorde det, sa han i tingretten.

VI REDDET LIVET HANS

Politimannens kollegaer støttet 54-åringens forklaring om at 23-åringen var helt elektrisk og frådende og helt uten kontroll da de overtok ansvaret.

– Han sluttet å puste da han hadde fritt spillerom til å puste. Vi startet hjerte- og lungehjelp og denne natta reddet vi livet til denne mannen, vi prøvde ikke å ta det, sa en politiførstebetjent – som også er utdannet ambulansearbeider.

NØDRETT

Politimannen ble dømt til 30 dagers betinget fengsel for grov uforstand i tjenesten. Saken ble anket til Agder lagmannsrett og der forklarte politimannen seg annerledes. Han hadde bare hatt et kne på den daværende 23-åringens skulder i et par sekunder. Agder lagmannsrett mente man ikke kunne se bort fra narkotikabruk som årsak til hjertestansen – og frifant politimannen etter nødretten.

Kommentarer til denne saken