Så varm ble vogna på bare ti minutter

HETT: Inni denne barnevogna kom temperaturen opp i 30 varmegrader på bare ti minutter. (Foto: Privat)

HETT: Inni denne barnevogna kom temperaturen opp i 30 varmegrader på bare ti minutter. (Foto: Privat)

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Heteslag kan være dødelig, og en av risikoene for en baby er en tildekket vogn. har testet hvor varmt det ble på kort tid.

DEL

Sol i øynene, insekter, kulde eller frykt for at babyen skal bli smittet på folksomme steder. Et teppe foran åpningen, er ikke løsningen.

Cecilie Bækken Sørumshagen i Tønsbergs Blad er hjemme i mammapermisjon med datteren Ruth på fem måneder. På oppdrag fra avisen, byttet hun Ruth ut med en temperaturmåler og dekket til vognåpningen med et helseteppe.

BLE SKREMT

Etter bare ti minutter i sola på formiddagen, nådde temperaturmåleren 30 grader.

– Jeg synes det er skremmende. Jeg visste jo fra før av at det er skummelt å dekke til, men jeg visste ikke at det ble så fort hett. I tillegg ville vel barnet avgitt varme, pluss at de har dyne over seg, sa Sørumshagen før det var tid for at Ruth fikk tilbake vogna si for en svalere formiddagsblund i skyggen – uten helseteppe foran åpningen.

VERRE ENN KULDE

– Folk er redde for at barn skal fryse. Men et barn som fryser, sier alltid ifra. Et barn som blir for varmt, blir sløvt og stille. Det er farlig. Overoppheting kan føre til at barnet sovner inn, det vi kaller krybbedød, sier overlege Ulf Wike Ljungblad ved barnesenteret på Sykehuset i Vestfold, avdeling Tønsberg.

Et overopphetet spedbarn blir sløvt og puster dårligere.

– Spedbarn har umoden pusteregulering fram til de er to-tre måneder gamle. For tidlig fødte kan ha det hele det første leveåret. Får de vanskeligheter med å puste, reagerer de med å holde pusten, det som kalles dykkerefleksen, forklarer Wike Ljungblad.

Han anbefaler å bruke myggnett som skjerming, fordi nettet ikke hindrer god ventilasjon inne i vogna. Han minner om at også luer, dundyner og varmeposer kan gi overoppheting.

OPPLYSER MØDRE

Ved Tønsberg helsestasjon i Slagen opplyses mødrene om farene ved å dekke til vogna.

– Vi ser ofte i Farmandstredet at mødre dekker til vogna med pledd. Et teppe foran åpningen blir veldig tett og varmt og det viser seg at barnet puster inn samme luft. Det er noe vi ikke anbefaler. Vi anbefaler heller å ha barnet i skyggen, sier avdelingsleder Stine Markmanrud.

Cecilie Bækken Sørumshagen har sørget for en ekstra solskjerm til Ruths vogn. Den pleier hun bare å bruke hvis det er helt nødvendig, og foretrekker heller å sette vogna i skyggen i tillegg til å åpne lufteluken bak på kalesjen.

– Når jeg har sett folk som dekker til, har jeg tenkt at det får være opp til hver enkelt, men det var før jeg visste hvor farlig det er. Etter denne målingen kommer jeg nok til å si ifra.

Noen dager etter testen har hun blitt enda mer påpasselig enn før.

– Jeg har blitt litt hysterisk på det og enda mer nøye. Nå kler jeg av henne lue og sokker før jeg legger henne i skyggen og pakker henne aldri inn i dyna lenger. Den legger jeg bare løst over, sier Bækken Sørumshagen.

Artikkeltags