Gå til sidens hovedinnhold

Ryddige kobbertyver

Artikkelen er over 14 år gammel

SKIEN: I løpet av natten tok tyver seg inn i Norsk metallretur og stjal store mengder verdifull kobber. Kobberet har en verdi på en kvart million kroner. Etter tyveriet sopet de lokalet.

Da Stian Stenersen kom på jobb torsdag morgen, merket han at noe manglet i fabrikken. Nærmere åtte tonn kobber var på mystisk vis fjernet i løpet av natten.

KRONER FOR KOBBER

- Tyvene må ha visst hva de drev med, sier Sindre Hauen, leder for Kabelgranulering AS, en av avdelingene til Norsk metallretur Skien. På anlegget produseres småkornet kobbergranulat av brukte industrikabler.

- De brøt opp garasjedøren til fabrikken, rygget en lastebil inn i lokalet, og brukte en av våre trucker til å laste over åtte tonn kobber på en lastebil, sier Haugen.

På grunn av den lave råstofftilgangen til kobber, har markedsprisen steget kraftig de siste årene. Prisen ligger nå på nærmere 50 kroner kiloet.

VANSKELIG Å SELGE

- Dette var kobber for en kvart million, så det er et verdifullt materiale, forklarer Hauen.

Han har likevel vanskelig for å forstå hva tyvene skal med metallet, for det er lite sannsynlig at de får omsatt det.

- Kobber er et meget vanskelig materiale å selge videre. I Norge finnes det svært få kunder, forteller Peter Futtrup, daglig leder i Norsk metallretur Skien.

Dette vet politiet

- Vi utelukker ikke at dette skal selges i utlandet, forteller Tor Skotaam, leder ved vinningsavsnittet på Grenland politistasjon.

Han har aldri opplevd maken til metalltyveri i sin tid i politiet.

- Dette hører mer fortiden til. Da kunne man selge metall til sin lokale skraphandler.

KALD FISK

Tilbake til fabrikken. Hauen er overrasket over hvor grundig tyvene har gått fram.

- Jeg tror dette er noen som kjenner bransjen godt. De visste hva de gjorde, hvor alle tingene var, de fant fram verktøy og startet trucken.

Haugen tror de frekke tyvene brukte lang tid på innbruddet. Fabrikken er normalt bemannet døgnet rundt.

- Tyvene tok seg svært god tid, så de er nok noen kalde fisker. De rakk til og med å fylle frysevæske, sier Haugen og peker på en tom kanne.

RYDDIG FISK

Et lyspunkt var at tyvene ryddet opp etter seg.

- Under tyveriet har det gått hull på en av sekkene med kobber. De har funnet fram spade og sopet det reint her, sier Haugen betenkt. Han har satt politiet på saken, og tror de skyldige blir tatt.

- Nå skal sikkerheten økes betraktelig. I 1998 hadde vi et liknende tyveri. Da ble tyvene tatt to dager etter.