Gå til sidens hovedinnhold

– Ruver i konspirasjons-Norge

Artikkelen er over 7 år gammel

SKIEN: – Ingunn Sigurdsdatter har en stor fanskare, sier forfatteren av KonspiraNorge.

– Ingunn Sigurdsdatter er en norsk representant for en tankeretning som i USA kalles Sovereign Citizens og Freemen on the land-bevegelsen. Kort fortalt handler denne høyreorienterte tradisjonen om motstand mot statlige myndigheter og bankvesen, sier John Færseth.

LES OGSÅ: Her kastes Ingunn ut av sitt eget hjem

LES OGSÅ: Her synger de gospel utenfor politihuset

Han har skrevet boka «KonspiraNorge», hvor også Sigurdsdatter omtales.

– Det er liten tvil om at hun tilhører denne høyreorienterte tradisjonen, selv om hun presenterer det i et new age-inspirert perspektiv, med lys og kjærlighet, sier han.

Med Sigurdsdatter er det første gang vi ser denne bevegelsen i Norge, sier han.

- DEN FØRSTE

– Sigurdsdatter er den første. Det arter seg foreløpig i en uskyldig form, og jeg oppfatter henne som en fredelig og harmløs person. Men i USA har det vært flere eksempler der «Sovereign Citizens» har tydd til vold og endog mord for å forsvare «friheten» sin i tilsvarende situasjoner, sier Færseth.

Han sier Sigurdsdatter er en ruvende skikkelse i det norske konspirasjonslandskapet.

– Hun har en stor fanskare, og det er mange som erklærer seg inspirert av henne. Hun reiser rundt og holder foredrag hvor hun hevder at bankene er kriminelle, og oppfordrer folk til ikke å betale gjeld. Det er stor fare for at dem som lytter til henne kan havne i et alvorlig økonomisk uføre, sier Færseth.

Kommentarer til denne saken