Det sier vann- og avløpssjef i Skien kommune, Finn Jenssen. Han avviser at det er rotteår eller rottetrøbbel i sentrum.

– Rottene er i kloakknettet og der vil de fortsette å være. De blir ikke borte, men vi jobber kontinuerlig med å holde bestanden nede, forklarer Jenssen.

I lesernes spalte, Hallo TA, har flere meldt inn at de har sett rotter på høylys dag på Landmannstorget, mens de venter på buss.

– Kanskje skadedyrkontrollen i kommunen skal trå til, spør en av rotteobservatørene.

– Trodde rotter var nattdyr, men de har tydeligvis bol innimellom buskene på torget. Helsemyndighetene i Skien må gjøre noe med dette problemet. Vi kan ikke ha det slik midt i byen, mener en annen.

– Kanskje på tide at Skien kommune prøver å få satt en stopper for rottetrafikken, foreslår en tredje.

Rømmer fra drukning

Jenssen kan forsikre om at hans etat har et program for bekjempelse av rotter. Han tror de synlige rottene på busstorget skyldes tilgang på mat i søppel og matrester. I tillegg har vannmengdene de siste ukene ført til at rottene har evakuert sine tidligere bosteder.

– Hovedledningsnettet for kloakken i sentrum ligger i Torggata ved siden av busstorget. Årsaken til at rotter er observert her de siste dagene, kan være at de har funnet tørre rør. Da vannet steg 1,5 meter i Norsjø og 2,5 meter i Hjellevannet, måtte rottene evakuere kloakkrør for ikke å drukne.

Kommunen har engasjert et skadedyrfirma til å legge ut gift i rundt 600 kummer. I tillegg er ti feller i bruk.

– Fra 1. juni til 1. september ble 100 rotter drept i en av fellene. Hver gang en rotte blir tatt der, sendes sms. Derfor vet vi hvor mange rotter som blir tatt og når de passerte. Vi forsøker å holde bestanden i kloakken nede, men vi makter ikke å ta ansvar for rotter som mates av søppel fra serveringssteder og matrester fra folk flest.