Gå til sidens hovedinnhold

Rødgrønne elever dropper ut

Artikkelen er over 10 år gammel

Det er 9 prosent større sannsynlighet for at en skoleelev dropper ut av videregående skole i et rødgrønt fylke enn i et blått.

Et landsgjennomsnitt, basert på tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og landets fylkeskommuner, viser at 34,8 prosent av elevene ved videregående skoler ikke fullfører utdanninga i fylker der de rødgrønne har flertall.

Til sammenlikning er tilsvarende tall for de borgerligstyrte fylkeskommunene 25,9 prosent.

– På Stortinget er Arbeiderpartiet og resten av de rødgrønne opptatt av å påpeke at kampen mot frafallet i skolen er en av deres viktigste oppgaver. I fylkene klarer de ikke å gjøre noe med det. Dette vitner om mye prat og gode intensjoner, men lite handling og resultater. Nå må Ap ta skolepolitikken på alvor, sier Tord Lien (Frp), stortingsrepresentant og 2. nestleder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

– Meningsløs kritikk

Arbeiderpartiets Marianne Aasen, leder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, mener sammenhengen Lien viser til, er en feilslutning.

– Tallene handler ikke om det er rødgrønt eller blått flertall i fylkene, men om helt andre faktorer, som for eksempel sosioøkonomisk bakgrunn i de geografiske områdene, repliserer Aasen, og fortsetter:

– Frafall fra videregående skole er noe alle fylker sliter med. Jeg synes det er helt meningsløst å ta fram hvem som har politisk flertall i fylkene som forklaring på problemet. Jeg tror dette kan være mer villedende enn oppklarende, mener hun.

– Frp beskylder Ap for mye prat, men lite handling?

– På årets budsjett er det bevilget 470 millioner til skole. Jeg synes det vitner om mye handling. Det pågår en massiv satsning på skole, og frafall og mobbing er de to store temaene, sier Aasen.

Verst i nord

Det er fylkene Sogn og fjordane (rødgrønt), Oslo (blått), Akershus (blått) og Sør-Trøndelag (rødgrønt) som kommer best ut i statistikken. Her er det henholdsvis «bare» 26 prosent og 27 prosent i de tre siste fylkene som ikke har fullført videregående. Det vil si elever som ikke har gått ut av videregående på den normerte tiden på fem år.

Dårligst på statistikken er fylkene i nord. I Nordland, Troms og Finnmark, alle med rødgrønt flertall, er det henholdsvis 37, 39 og 49 prosent av videregående elevene som har droppet ut. Hedmark kommer også dårlig ut. 36 prosent av elevene der fullfører ikke videregående.