Rjukan-bedrift «flagger hjem»

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

RJUKAN: Scana Skarpenord flytter produksjonen av viktige komponenter fra Korea tilbake til Rjukan. – I dette tilfellet er det mest lønnsomt å produsere i Norge, sier administrerende direktør Ragnar Øhrn.

DEL

I løpet av de siste årene har Rjukan bedriften Scana Skarpenord flyttet stadig større deler av produksjonen til Østen, blant annet til Korea. Nå har imidlertid bildet endret seg.

- Det dreier seg om produksjon av komponenter til såkalte hydrauliske aktivatorer, komponenter som inngår i styresystemer til skip, forteller administrerende direktør i Scana Skarpenord, Ragnar Øhrn, til TA.

- Til nå har vi både kjøpt godset og maskinert delene i Korea, men nå er maskineringen flyttet hjem. Årsaken er at vi nå har teknologi her hjemme som gjør det mulig å produsere rimeligere.

- Produksjonen i Korea har for øvrig foregått hos en underleverandør som ikke har hatt spesialisert utstyr tilpasset våre behov. Det er også en del av årsaken til at det blir billigere å produsere på Rjukan.

IKKE FLERE ARBEIDSPLASSER

Ragnar Øhrn understreker at rokeringen så langt ikke fører til flere arbeidsplasser ved bedriften på Rjukan.

– Samtidig er det ikke tvil om at dette bidrar til å sikre de arbeidsplassene vi har og gjøre oss mer konkurransedyktige.

Ragnar Øhrn understreker at de effektivitetsgevinstene man oppnår ved ny teknologi vil investeres i bedriften slik at man får større produksjonskapasitet. Også dette vil styrke bedriften lokalt, mener han.

Scana Skarpenord har fremdeles produksjon i Korea, men i følge Øhrn sliter landet med sterk kostnadsøkning.

– Prisstigningen ligger nå på mellom 10 og 15 prosent årlig, og det er klart at dette er i ferd med å bli et problem. Dersom det blir snakk om å flagge ut produksjon, tror jeg stadig norske bedrifter ser mot Kina. Noen slike planer har imidlertid ikke vi per i dag.

ENDA EN GLADNYHET

Nyheten om tilbakeføring av produksjon ble presentert på et allmøte for de ansatte for noen dager siden. Maskinoperatør Øystein Klonteig er en av dem som applauderer beslutningen.

- Det er klart at dette gjør at jeg føler jeg har en tryggere arbeidsplass. Det er også et tegn på at vi sitter på viktig kompetanse som det virkelig her bruk for her på Rjukan.

Nyheten om Scana Skarpenords «hjemflagging» kommer samme uken som det er blitt kjent at den tyskeide støperibedriften Hoesch Metallurgie vil overta Hydelkos gamle lokaler og tilby jobb til 30 personer. Mens Hydelko ble avviklet tidligere i år, er det ikke lenger enn halvannet år siden mange trodde at også Scana Skarpenord var tapt for Tinn. Eierselskapet Scana Industrier hadde bedriften på listen over selskaper man ønsket å kvitte seg med. Etter intens kamp fra både kommunen og de ansatte, ble det til at Rjukan-bedriften ikke ble solgt.

- Scana Industrier kvittet seg med en rekke bedrifter, men vi ble værende. Per i dag er ikke salg av Scana Skarpenord noe tema, og det er vi svært komfortable med, sier Ragnar Øhrn.

Artikkeltags