Forretningsmann hvitvasket 11 millioner kroner

Startet med bokettersyn: Politiinspektør Thomas Darell ved Vestfinnmark politidistrikt sier at den 55 år gamle forretningsmannen fra Grenland nekter straffskyld, mens den medsiktede, en jevngammel direktør fra Finnmark, har tilstått. foto: bjørn egil jakobsen/finnmark dagblad

Startet med bokettersyn: Politiinspektør Thomas Darell ved Vestfinnmark politidistrikt sier at den 55 år gamle forretningsmannen fra Grenland nekter straffskyld, mens den medsiktede, en jevngammel direktør fra Finnmark, har tilstått. foto: bjørn egil jakobsen/finnmark dagblad

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

HAMMERFEST/SKIEN: Den 55 år gamle forretningsmannen fra Grenland som nylig ble dømt til tre år og ni måneder i fengsel, er siktet for hvitvasking og skatteunndragelse i en ny stor sak i Nord-Norge.

DEL

Den 55 år gamle forretningsmannen fra Grenland ble den 20. mai i år dømt til tre år og ni måneders fengsel i Agder lagmannsrett. Han ble dømt for store skatteunndragelser, bedrageri, manglende regnskapsføring og korrupsjon. De eldste forholdene han ble dømt for er helt tilbake fra 2003.

Direktør har tilstått

Saken, hvor også en tidligere skoleansatt ble dømt for å ha mottatt et større pengebeløp av forretningsmannen, startet da det ble foretatt bokettersyn i forretningsmannens selskaper.

Nå risikerer forretningsmannen å få enda flere år i fengsel, siden han er siktet i en ny sak.

Politiinspektør Thomas Darell ved Vestfinnmark politidistrikt sier at det er det samme bokettersynet som også startet saken som de har etterforsket. De to siktede er en 55 år gammel direktør fra Finnmark og den 55 år gamle forretningsmannen fra Grenland.

– Etterforskninga er ferdig og direktøren fra Finnmark har erkjent straffskyld. Saken mot direktøren er berammet torsdag og fredag denne uka i Hammerfest tingrett, sier Darell.

Som blant annet Finansavisen og andre medier har meldt tidligere, er direktøren fra Finnmark og forretningsmannen fra Grenland siktet for hvitvasking, korrupsjon og skatteunndragelser av rundt 11 millioner kroner.

– Utenlandske bankkonti

– De hadde et DA-selskap (delt ansvar) og er siktet for cirka en halvdel hver. Dette foregikk i perioden fra 2004 til 2007, sier Darell. De to er siktet for å ha ført selskapets overskudd ut til utenlandske konti, og så ført pengene tilbake igjen uten beskatning.

– Saken har vært utfordrende å etterforske fordi det har involvert mange land og utenlandske bankkonti. Vi er nå i en situasjon hvor den ene (direktøren fra Finnmark) har tilstått, mens den andre nekter straffskyld, sier Darell.

Han satser på at de får en tilståelsesdom på direktøren fra Finnmark, og at saken mot forretningsmannen fra Grenland kan komme opp for retten til høsten. Forretningsmannens forsvarer, advokat Christian B. Hjort, bekrefter at klienten hans nekter straffskyld.

– Tilståelsessaken gjelder kun den andre siktede, sier Hjort.

Artikkeltags