Vant rettssak om spiralnekt

Katarzyna Jachimowicz får jobben tilbake.

Katarzyna Jachimowicz får jobben tilbake. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: Den katolske legen Katarzyna Jachimowicz har vunnet søksmål i lagmannsretten etter at hun saksøkte Sauherad kommune. Hun ble oppsagt etter å ha nektet å sette inn spiral på kvinner.

DEL

Dommen i lagmansretten er ikke enstemmig. Men flertallet på to er kommet til at oppsigelsen av Jachimowicz er ugyldig og at Sauherad kommune må tilby henne jobb som fastlege i kommunen. Samtidig har retten bestemt at hun tilkjennes saksomkostninger på 600 000 kroner. Men hun får ingen erstatning.

Mindretallet i lagmannsretten mente at saken ikke skulle behandles.

Bakgrunn

Katarzyna Jachimowicz begynte som kommunal fastlege i Sauherad kommune i 2011. Da det senere ble gjort endringer i abort- og fastlegeforskriften (reservasjonsretten), støtte hun på problemer.

Hun fikk etterhvert et varsel om oppsigelse hvis hun sto på kravet om å reservere seg mot å sette inn spiral på sine pasienter.

Fastlegen mente at bruk av spiral var det samme som abort og begrunnet standpunktet med religiøse, biologiske og etiske årsaker. Jachimowicz er katolikk. Hun påberopte seg videre manglende kompetanse rundt det å sette inn spiral.

Jachimowicz nektet å føye seg og mistet jobben i desember 2015. Hun saksøkte Sauherad kommune for ugyldig oppsigelse, men tapte saken i Aust-Telemark tingrett i januar 2017. Søksmålet gikk videre til Agder lagmannsrett.

Prinsipielt viktig

Ordføreren i Sauherad, Mette Haugholt, sier til NRK at kommunen foreløpig ikke har tatt stilling til om de vil anke saken.

Jachimowiczs advokat, Håkon Bleken, mener at dommen er prinsipielt viktig.

– Det er den første dommen vi har etter norsk rett av betydning hvor samvittighetsfrihet får medhold, uttaler han til kanalen.

Artikkeltags