Tatt på fersken da han postet narkotika som politiet bestilte på nettet

FORSVARERNE: Advokat Hans Olav Bytingsvik (til venstre), forsvarer den 33 år gamle IT-utdannede mannen fra Grenland. Advokat Vegard Aaløkken forsvarer 32-åringen fra Telemark, mens Jan Erik Teigum (til høyre) forsvarer 32-åringen fra Grenland.

FORSVARERNE: Advokat Hans Olav Bytingsvik (til venstre), forsvarer den 33 år gamle IT-utdannede mannen fra Grenland. Advokat Vegard Aaløkken forsvarer 32-åringen fra Telemark, mens Jan Erik Teigum (til høyre) forsvarer 32-åringen fra Grenland.

Artikkelen er over 2 år gammel

OSLO: Politiet handlet narkotika fra nettbutikken til "Kvalitetsbevisst". Deretter så de at 33-åringen gikk ut og postet pakker med hasj.

DEL

Det kom fram under den første dagen i rettssaken i Oslo tingrett, hvor tre menn står tiltalt for narkotikasalg på det mørke nettet. De tre er en 33-åring som opprinnelig er fra Grenland, en 32-åring fra Grenland og en 32-åring fra et annet sted i Telemark.

De står tiltalt for å ha solgt 23,9 kilo hasj, rundt 296 gram amfetamin/metamfetamin, 205 gram kokain, 177 gram MDMA-pulver, 65 gram narkotisk sopp og 1749 Valium-tabletter i perioden fra november 2012 til 7. juni i 2015.

Påtalemyndigheten mener at salget foregikk på det mørke nettet og at betalinga foregikk med kryptovalutaen bitcoin. Pågripelsene av de tre og avsløringa av hasjplantasjen hos den ene 32-åringen i Skien skjedde 7. og 8. juni i 2015. De satt deretter i varetekt til desember i 2015.

(Saken fortsetter under bildet)

AKTORATET: Politiadvokat Richard Beck Pedersen (til høyre) og politioverbetjent Anders Relling i Kripos.

AKTORATET: Politiadvokat Richard Beck Pedersen (til høyre) og politioverbetjent Anders Relling i Kripos. Foto:

- Glad for at det ble stoppet

I retten sa samtlige seg bare delvis skyldige, og de mener at mengden stoff i tiltalebeslutninga er alt for stor. 33-åringen erkjente kun straffskyld for 2,1 kilo hasj som ble funnet i leiligheten hans i Oslo og han nektet kjennskap til hasjplantasjen som ble funnet hos den medtiltalte 32-åringen i Skien. I tillegg sa den IT-utdannede 33-åringen at de to andre medtiltalte ikke visste om hans delaktighet i selgerkontoen "Kvalitetsbevisst". Her har han i politiavhør sagt at han bare hadde vært med på å sende ut mellom en og halvannen kilo hasj, og at han har vært med på å spleise på to partier hasj på henholdsvis 300 gram og 800 gram. I politiforklaring har han videre erkjent at de kjøpte inn fem kilo hasj.

De tre er tiltalt etter "mafiaparagrafen", da politiet mener de har opptrådt som en organisert kriminell gruppe. Dette avviste 33-åringen.

- De er noen av mine beste venner, og det vil de fortsatt være. Tolkninga om at vi har opptrådt som en organisert kriminell gruppe er fjern, sa 33-åringen.

Han sa videre at litt hasjrøyking daglig hadde utviklet seg til mer alvorlig rusbruk, og at det var da han hadde begynt å selge hasj. Etter at han slapp ut av varetekt i desember 2015, tok han tak i rusproblemet sitt. Etter løslatelsen kontaktet han en psykolog og en rusterapeut, og han forklarte at han nå har fått mer orden på livet sitt.  

- Jeg er glad for at det ble satt en stopper for dette. Jeg var i en veldig vanskelig livssituasjon, det var mye rus, dårlig økonomi og mange dårlige valg, sa 33-åringen.

Ville ikke nevne navn

I utgangspunktet har han bedt om at saken blir utsatt på grunn av en operasjon. Siden han ikke vil få muligheten til å følge det meste av rettssaken, ønsket han bare å gi en kort uttalelse, og aktor, politiadvokat Richard Beck Pedersen, valgte derfor å lese opp deler av 33-åringens politiforklaringer.,

Det er på det rene at 33-åringen først nektet for å stå bak "Kvalitetsbevisst", før han senere erkjente at han er en av flere som hadde tilgangen til brukerkontoen og senere nettbutikken som ble opprettet med dette navnet på det mørke nettet. Verken i avhør eller i retten ville han si hvem de andre er.

De to andre tiltalte, begge 32 år, erkjente i retten straffskyld for hasjpartier som ble funnet i boligene deres, henholdsvis 1,7 kilo hos telemarkingen og 4,3 kilo hos 32-åringen - sistnevnte som bodde i huset i Skien hvor politiet fant en hasjplantasje med 158 cannabisplanter. Disse to skal forklare seg i retten onsdag, siden det er rettspause tirsdag. 

I innledningsforedraget sa Beck Pedersen at de mener narkotikasalget har foregått på skjulte markedsplasser på internett. Han forklarte at en kan laste ned "TOR" (The Onion Router), som er et nettverk hvor en kan kommunisere anonymt.

- Her kan du lese Dagbladet eller VG eller hva du ønsker, hvis du vil gjøre det anonymt, og her finner en også salg av våpen, narkotika og overgrepsmateriale, sa Pedersen.

- FBI kontaktet norsk politi

Pedersen forklarte at markedsplassen Silk Road ble stengt av FBI i februar 2013. Deretter ble Silk Road 2 åpnet, men den ble igjen stengt av Europol 6. november i 2014. FBI skal da ha kontaktet norsk politi og gitt dem 22 norske navn som var knyttet til narkotikasalg. Og det skal ha vært starten på Kripos' aksjon.  

I saken mot de tre telemarkingene er spørsmålet hvor pengene er blitt av, hvis de har solgt så mye som påtalemyndigheten mener. Påtalemyndigheten mener at de tre har tjent rundt fire millioner kroner på narkotikasalg. Og Pedersen sa i retten mandag at de mener å kunne bevise at 2,9 millioner kroner er konvertert fra bitcoin til vanlig valuta. Dette vil bli gjennomgått neste uke, når bevisføringa starter. Advokat Vegard Aaløkken, som forsvarer 32-åringen fra Telemark, konstaterte i en kort replikk mandag at 33-åringen har en gammel bil verdt 10-20 000 kroner, og at han ikke eier noen leiligheter eller boliger, verken i Norge eller i andre land. 

Artikkeltags