Et hav av regler – det kan være komplisert å søke visum

VISUM: Russland er blant de landene som krever visum ved innreise.

VISUM: Russland er blant de landene som krever visum ved innreise. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mange av nordmenns favorittreisemål krever visum. Og reglene varierer fra land til land. Det kan være komplisert å levere en korrekt visumsøknad.

DEL

Vestviken24.no  – Det er veldig viktig at du søker visum for det du faktisk skal, sier eksperten.

Land som Kina, India, Tyrkia og Russland krever visum ved innreise. Felles for dem og alle andre er at det egentlig ikke er noe felles regler for søkeprosessen.

Store forskjeller

– Det er et hav av regler. De er forskjellige for alle land, sier Gustav Jebsen i selskapet Visumservice. De har jobbet med å fremskaffe visum for nordiske kunder i snart 10 år.

– Velger du å søke visum på egen hånd, er det ikke alltid lett å få hele oversikten over hva de forskjellige landene faktisk ber om. Det er ikke sikkert ambassadenes hjemmesider er helt oppdaterte.

Det kan bety at du møter opp med feil, eller med for få papirer. Da kan det fort gå alt fra et par dager til noen uker før du får anledning til å søke igjen, sier Jebsen.

En annen ting som kompliserer prosessen, er at regelverket for et land kan forandre seg fra én dag til en annen, helt uten forvarsel til dem som ikke er på ambassadene daglig.

Også krav til passet

– Den letteste måten å komme unna problemer på, er å gå inn på UDs landsider. Der kan man lese om de forskjellige landenes prosedyrer.

Det er viktig å sjekke her selv om landene ikke har visumplikt, for det kan tenkes at de stiller krav til passet.

–For eksempel at det skal være gyldig seks måneder før eller etter innreise, sier Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond.

Det er også svært ulike prosedyrer for å søke selve visumet. Noen få land tilbyr forenklet søknad over nett, mens de fleste krever at man leverer inn søknadsdokumenter selv eller via noen andre på ambassaden.

Det siste alternativet er personlig oppmøte, men det er ganske sjeldent. Man skal også være oppmerksom på at det er forskjeller knyttet til hva man faktisk skal i landet. Ferie, jobb og studier krever helt forskjellige visum og prosesser.

BLITT ENKLERE: Behandlingstiden for visum til Kina har blitt betydelig kortere de siste årene.

BLITT ENKLERE: Behandlingstiden for visum til Kina har blitt betydelig kortere de siste årene. Foto:

Søk til det du skal

Skal man til Russland, må man ha et formål med reisen som er knyttet til visumet man søker.

Til USA kan man nå bruke et elektronisk system kalt Electronic System for Travel Authorization (ESTA), i kombinasjon med et elektronisk pass. Dette dekker både turist- og forretningsformål.

Samtidig skal man være obs på at dette kan bortfalle om man har vært i Irak, Iran, Syria, Sudan, Libya, Somalia eller Jemen etter 1. mars 2011. Det samme gjelder om man har foreldre fra noen av disse landene. Man kan også få trøbbel om man har et rulleblad som ikke er rent.

– Når det gjelder Russland, får man gjerne bekreftelse på formålet fra hotellet man skal bo på, eller fra dem man skal besøke, enten det er privat- eller forretningsreise.

Kina har en enklere prosess hvis man ser på pålagte vedlegg til søknaden. Kina har faktisk gjort det enklere å søke visum den siste tiden ved at de har kortet ned på behandlingstiden, sier Jebsen.

– En del land der det tidligere tok lang tid eller var komplisert å få visum, har blitt bedre. India, for eksempel, var tungvint, men er mye lettere nå. Dette henger ofte sammen med internasjonale avtaler. Landene vil jo gjerne ha turistene, dermed blir det ofte gjensidige reiseavtaler, sier Baardseth i Vagabond.

Vanskelig å finne fram

Jebsen sier de tre store visumdestinasjonene er Kina, Russland og India, både i Norge og resten av Europa. Når det gjelder mindre land, kan det være mer komplisert å finne ut hvordan man skal gjøre det. Mange har ikke ambassader eller konsulater i Norge.

– Skal man til Ghana, må man søke via landets ambassade i København. Ambassaden til Hviterussland ligger i Helsinki, sier Jebsen.

Han sier samtidig at det er viktig å sette av litt tid.

– Hvis du sier at du skal til Nigeria i morgen, kan det bli vrient. Man må forholde seg til behandlingstiden på ambassaden, hvor ambassaden er lokalisert, og hvor lang tid det tar den reisende å fremskaffe de påkrevde dokumentene.

Behandlingstiden på visum kan være alt fra samme dag til flere uker etter at man har levert inn en komplett søknad.

Et vanlig problem oppstår når man drar i gruppe, det være seg med venner eller jobb, hvor en eller flere har en annen nasjonalitet.

USA: Til USA kan man nå bruke et elektronisk system kalt Electronic System for Travel Authorization (ESTA), i kombinasjon med et elektronisk pass. Dette dekker både turist- og forretningsformål.

USA: Til USA kan man nå bruke et elektronisk system kalt Electronic System for Travel Authorization (ESTA), i kombinasjon med et elektronisk pass. Dette dekker både turist- og forretningsformål. Foto:

Lett for nordmenn

– Her er det fort gjort å glemme at de som ikke har samme nasjonalitet, må søke om visum på en annen måte. Har man visum til Norge, kan man reise fritt innad i Schengen, men ikke nødvendigvis til Storbritannia, siden de ikke er en del av Schengen-samarbeidet.

For nordmenn sier Jebsen det sjelden skal by på noen problemer å få visum.

– Det norske passet er blant de i verden som gir færrest problemer med å søke visum.

Selv om du har fått visum, er fortsatt passet et viktig dokument på reisen.

– Et tips vi alltid gir, er å ta kopi av de viktige sidene i passet. Det gjør ting litt lettere om du mister det, sier Baardseth.

UTVALGTE LAND MED ULIKE KRAV

Japan: Norske borgere som skal til Japan på kortere besøk, får ved innreise utstedt 90-dagersvisum på flyplassen eller grenseovergangen. Det er ingen krav til gyldighetstid på passet, bortsett fra at det må være gyldig for den planlagte oppholdsperioden.

Russland: Russland har visumplikt for norske statsborgere både ved inn- og utreise. Visum kan ikke skaffes ved grensepassering og må således ordnes via russisk utenriksstasjon før innreise til landet.

USA: Norske borgere som reiser til USA uten visum (Visa Waiver Programme – ESTA), må registrere seg på internett i ESTA-databasen før avreise. Men de siste endringene i innreisebestemmelsene kan ha betydning for enkelte grupper av norske statsborgere. Det henvises til USAs utenriksdepartements nettsider.

India: Visum kan søkes elektronisk. Det må søkes maksimum 34 og minimum 4 dager før ankomst til India.

Tyrkia: Visum kan søkes elektronisk eller på ambassaden.

Cuba: Det finnes flere typer visum, og det er viktig at det søkes om riktig visumtype før innreise til Cuba. Det anbefales å kontakte ambassaden.

Kina: Ved innreise til Kina og ved reiser i regionen må passet ha en gyldighet på minst seks måneder etter hjemkomst, i tillegg til at man må ha visum.

(Kilde: Reiseinformasjon på Regjeringen.no)

VANDEL OG VISUM TIL USA

Den amerikanske ambassaden vil ikke svare på hvordan de eventuelt henter vandelsinformasjon fra personer som søker om innreise til USA, men sier dette om å oppgi feilaktige opplysninger:

– Vi kan ikke snakke om spesifikke saker, hver enkelt sak er forskjellig. Generelt sett kan vi si at det å holde tilbake informasjon eller gi en feilaktig framstilling i seg selv er et lovbrudd. Dette gjelder både visum- og ESTA-søknader. Hvis det blir oppdaget, kan det resultere i et permanent innreiseforbud til USA, sier konsul Kathy Reimondez ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Artikkeltags