I år blir juleferien ekstra dyr hvis du drar utenlands

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Planlegger du å feire jul eller nyttår i et land med euroen som valuta, må du innstille deg på at det blir en usedvanlig dyr fornøyelse.

DEL

En euro koster nå nesten ti kroner. Investorer som drar på juleferie må bære mye av ansvaret.

Planlegger du å feire jul eller nyttår i et land med euroen som valuta, må du innstille deg på at det blir en usedvanlig dyr fornøyelse. Det siste døgnet har nemlig kronen svekket seg ytterligere mot euroen, som nå koster 9,986 kroner på de internasjonale valutamarkedene.

Det er det laveste nivået siden finanskrisen, og er også faretruende nær det magiske nivået på ti kroner for en euro.

Kun fire dager tidligere har kronen vært handlet på et svakere nivå mot euroen enn denne torsdagen. De dagene var alle i desember 2008, da finanskrisen raset som verst.

Fallet startet onsdag ettermiddag, da mange handelshus stengte og investorer dro på juleferie.

– Kronesvekkelsen startet etter at europeiske meglerhus var i ferd med å stenge onsdag. Mange tar juleferie og ønsker ikke å kjøpe mer før neste år. Hvis noen prøver å selge kronene sine, er det vanskelig å finne en kjøper, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til Nettavisen.

Han mener ellers det ikke er noen spesielle hendelser som tynger kronen i førjulshandelen i år.

Han får støtte fra Marit Øwre-Johnsen, valutaanalytiker i DNB Markets.

– Det er vanskelig å peke på hva som har trigget bevegelsen, utover at det er sånt som vi ofte kan se inn mot årsslutt. Det er lite handel og få som er interessert å kjøpe nye kroner fordi man har lukket bøkene for året, sier hun til Nettavisen.

Hun viser til at dette egentlig er ganske vanlig for måneden. Av de 25 dagene noensinne med svakest krone mot euro, ligger hele 24 dager i desember. Den ene unntaket blant disse 25 toppnoteringene var 30. november i år.

- Man har sett tendenser til slike ting før. I desember 2008 var kronen på sitt svakeste noensinne og selv om vi er litt under det nå, så er det ikke langt unna, sier hun.

Øwre-Johnsen understreker at DNB ikke ser noen fundamentale drivere annet enn dårlig likviditet og et tungt marked.

– Kronesvekkelsen er på mange måter litt overraskende siden Norges Bank flyttet opp rentebanen ganske mye i forrige uke. Det ga en kortsiktig styrking av kronen, men deretter falt den igjen. Det virker som om inn mot årsslutt er det få ting som klarer å dra kronen høyere, sier hun.

Artikkeltags