Å vente i eviglang kø gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen er en pine, og ekstra ille om du har beregnet litt dårlig tid fram til gaten.

Om den mystiske koden SSSS står skrevet på boardingkortet ditt, kan du i så fall ha en utfordring, skriver Side3.

Personer med denne koden er nemlig valg ut allerede før sikkerhetskontrollen til å gjennomgå en ekstra sjekk.

SSSS står for Secondary Security Screening Selection og er en prosedyre den amerikanske administrasjonen for transportsikkerhet har innført.

Blir vanligere i Norge fra 26. oktober

Dette forekommer allerede i Norge og Europa også. Snart blir reglene forsterket.

- Ja, dette forekommer i Norge også, men dette handler om amerikanske myndigheters regelverk – spesifikt TSA (Transportation Security Administration). Dette gjelder alle flyselskap som skal til eller over USA, forklarer pressekontakt Tonje Sund i SAS til Side3.

Fra 26. oktober forsterkes imidlertid disse reglene.

- Det nye kravet sier at alle passasjerer til USA, inkludert transferpassasjerer, skal svare på et antall spørsmål innen innsjekk, basert på gitte spørsmål, opplyser Sund.

- Det nye her er altså innføring av intervju for alle passasjerer fra Oslo Lufthavn, Arlanda og København Lufthavn til USA, ved innsjekk eller gate - i tråd med amerikanske myndigheters pålegg.

SAS jobber fremdeles med hvordan dette skal gjennomføres i praksis ved innsjekk og i gate.

- Med personlig intervju, blir det ikke lenger mulig å sjekke inn med automater eller app på mobilen på flygninger til USA?

- Jo, og intervjuet skjer innen avgang.

Trekkes til side

Så hva er det som i praksis skjer dersom en blir plukket ut til Secondary Security Screening Selection?

De tryggeste setene på flyet, ifølge 35 år med flykrasjdata

- Når man sjekker inn går det en navneliste til amerikanske myndigheter.

Dette er et utvalg reisende som bestemmes av amerikanske myndigheter.

- Passasjeren trekkes til side og håndbagasje blir sjekket i ekstrakontroll av security. Dette har vært praksis i flere år allerede, forteller Sund.

Hvilke personer som står på listen til TSA er hemmelig, men ifølge denne artikkelen på Wikipedia skal det dreie som om titusenvis av navn. Listen har blitt kritisert for brudd på personvern og borgerfrihet.