- Rehabilitering er investering

Artikkelen er over 11 år gammel

FEIRING: Gunn Olsen (Ap) og de andre politikerne i Stortingets helse- og omsorgskomiteen likte hva de så og hørte da de nylig besøkte Feiringklinikken.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Behovet for rehabilitering av kronisk hjertesjuke er stort, men kun et fåtall får tilbudet. Fra Helse Sør fikk kun 41 hjertesjuke tilbudet om rehabilitering i fjor, mens Helse Øst hadde 143 pasienter på Feiringklinikken.

- Vi har ikke planer om å øke kapasiteten for 2006, men følger det løpende behovet som pasienter i Helse Sør har. Hvor stor vår kapasitet på hjerterehabilitering blir, er avhengig av etterspørselen av de forskjellige typer rehabilitering, opplyser informasjonsdirektør Bjørn Svendsen i Helse Sør.

Han sier videre at all helsevirksomhet vil omfatte en vurdering av behov, kvalitet og økonomi.

- PROFESJONELT

- Dette er profesjonelt, og tilbudet er svært viktig for pasientene. Den tryggheten pasientene får her er viktig for deres livskvalitet videre. Jeg tror at rehabilitering, og dette gjelder også for flere enn hjertesjuke, er undervurdert. Vi må slåss for å bygge ut dette tilbudet videre, understreker Gunn Olsen, mens hun sammen med de andre i komiteen er innom treningskjøkkenet der det tilberedes en pakistansk kyllingrett av norske råvarer.

Hun sier videre at behovet for rehabilitering alltid vil være der, og at de samfunnsmessige gevinstene er store.

VENTETID

Feiringklinikken har en egen rehabiliteringsavdeling med 24 plasser. I løpet av fire uker får deltakerne aktiv opptrening, kostholdsveiledning, hjelp til de som ikke har klart å stumpe røyken og hjelp til stressmestring. Det er rundt tre måneders ventetid på å få plass her. I fjor var det 240 hjertesjuke inne til rehabilitering på klinikken, mens behovet var tre ganger så stort, ifølge avdelingsleder Nils Erling Myhr.

120 MILLIONER

Helse Sør har avtaler om hjerterehabilitering ved flere institusjoner: Ødegården opptreningssenter (Vikersund), Hokksund kurbad, Telemark rehabiliteringssenter (Nordagutu) og Spesialsykehuset for rehabilitering (Stavern og Kristiansand), i tillegg til på Feiring. Avtalene om eksterne leveranser av rehabiliteringstjenester har nettopp vært ute på offentlig anbud.

- Vi inngikk da avtaler for hele rehabiliteringsområdet for 2006 til en verdi på cirka 120 millioner kroner. Dermed disponerer vi cirka 140 000 behandlingsdøgn ved private institusjoner. Feiring kommer i tillegg, det gjør også våre heleide institusjoner som Telemark rehabiliteringssenter og Spesialsykehuset for rehabilitering.

Artikkeltags