Gå til sidens hovedinnhold

4 av 10 har aldri testet denne

Artikkelen er over 6 år gammel

Slik sjekker du om redningsvesten fortsatt er like god.

Fra 1. mai ble det påbudt å bruke redningsvest i fritidsbåt. Selv om de aller fleste har vester i båten, kan dette vise seg å være falsk trygghet. Om vestene er for gamle, virker de kanskje ikke som de skal.

Analyseselskapet YouGov har intervjuet norske båtfolk om redningsvester på oppdrag fra forsikringsselskapet Codan.

Ifølge undersøkelsen har 4 av 10 redningsvester som er mer enn fem år gamle.

14 prosent svarte at de hadde redningsvester som var mer enn ti år gamle, og 24 prosent hadde vester som var mellom fem og ti år gamle.

Undersøkelsen viser også at 4 av 10 aldri har testet vesten eller flyteplagget sitt i vann, mens 2 av 10 tar en sjekk av vestene sine hvert år. 

Krever mer vedlikehold

Har du gamle redningsvester for barn fra 1980-tallet hengende på hytta, bør de i alle fall byttes ut. På 1990-tallet kom det nye regler for redningsvester som blant sikrer at bevisstløse barn blir snudd på ryggen automatisk. I tillegg ligger barna høyere i vannet, og avstanden mellom munn og vannflaten er høyere på nyere enn eldre vester.

Vester som blåser seg opp automatisk i kontakt med vann krever imidlertid mer vedlikehold enn andre vester. Utløsertabletten og co2-patronen bør sjekkes og byttes med jevne mellomrom. Tabletten bør skiftets minst annethvert år om den ikke har vært brukt. Skal du uansett bytte patron og tablett, hopp gjerne i sjøen for å teste hvordan vesten oppfører seg når den blåses opp.

Det finnes ingen utløpsdato på redningsvester, men det finnes enkle metoder for å sjekke om den gamle redningsvesten fortsatt er forsvarlig å bruke.

– Redningsvester går ikke ut på dato. Derimot kan de få dårligere flyteegenskaper med årene, spesielt hvis de har blitt mye utsatt for vind og vær.

Det sier Stein Victor Svendsen, fagansvarlig for båt i Codan Forsikring.

Bør testes i vannet

– Den beste måten å sjekke om redningsvesten holder mål, er ganske enkelt å teste den. Flyteevnen bør testes i vannet hvert år. Ta på vesten og hopp i sjøen. Dette tester både vestens flyteevne, og gjør deg oppmerksom på hvordan det kjennes i sjøen. Det er dessuten moro for hele familien, uttaler Svendsen.

Redningsvester er laget for forskjellige vektklasser, og skal sikre effektiv flyteevne for brukerne. Har du en vest som ikke er tilpasset din vekt, vil flyteevnen kunne bli kraftig redusert.

– Dette er kanskje det største problemet med gamle redningsvester. Når vi blir tyngre, må vi også kjøpe en vest som kan holde vekten oppe, presiserer Stein Victor Svendsen.

For barn som vokser fort, er det veldig viktig å passe på å ha en vest som er tilpasset vekten og størrelsen. Å kjøpe en stor vest som  barnet kan «vokse inn i» er en veldig dårlig idé. E

Er vesten for stor, kan barnet faktisk falle ut av den dersom det faller i vannet.

For babyer er det også viktig å tenkte på at de ikke bør ha på seg vanlig bleie på båttur. Disse blir fort veldig tunge om barnet faller i vannet, og kan dra barnet ned. Det smarteste er å bruke badebleier også på båttur.

Tegn på at redningsvesten bør byttes:

* Ikke alle reimer og belter er hele.

* Det er rifter og hull i stoffet.

* Sømmene har gått opp.

* Flytematerialet er krøllete.

* Vesten er tilpasset en annen vektklasse.